Hlavní obsah

Nová polská premiérka chce v zemi více amerických vojáků

– Varšava
Právo, pm

Předsedkyně nové polské vlády Ewa Kopaczová se zasadí o větší vojenskou přítomnost Spojených států v Polsku a bude podporovat uzavření dohody o volném obchodu mezi USA a Evropskou unií. Ministerská předsedkyně to prohlásila to během projevu, v němž žádala pro svou vládu důvěru. Její kabinet nakonec důvěru získal a Kopaczová povede zemi až do voleb plánovaných na příští rok.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská premiérka Ewa Kopaczová

Článek

Kopaczová rovněž uvedla, že Polsko by mělo splnit kritéria pro zapojení do eurozóny. Podle jejího názoru by to pomohlo hospodářství země. Termín, kdy by Polsko mělo přejít na euro, ale nekonkretizovala.

"Před odpovědí na otázku týkající se kalendáře přechodu na euro, si musíme položit otázku jinou: jaká je situace eurozóny a kam míří," zdůraznila. Pokud se bude eurozóna posilovat, pak by Polsko podle ní mělo splnit všechna kritéria pro začlenění, "což by bylo v každém případě dobré pro ekonomiku".

Zvláštní pozornost věnovala energetické nezávislosti Polska. "Nemůžeme se spokojit se situací, že Polsko a státy tohoto regionu jsou vydány na milost a nemilost dodávkám plynu," zdůraznila s narážkou na nebezpečí, že Rusko by jako hlavní dodavatel plynu zejména do středoevropských zemí mohlo tuto energetickou surovinu využít kvůli ukrajinské krizi jako nátlakový prostředek.

Kopaczová nastupuje do čela vlády po dosavadním premiérovi Donaldu Tuskovi, který odstoupil, protože v prosinci převezme funkci předsedy Evropské rady, který je také označován jako prezident Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám