Hlavní obsah

Mezikontinentální rakety a nadzvukové stíhačky. Rusové zahájili další manévry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská armáda zahájila v úterý další vojenské cvičení. Do manévrů v pohoří Altaj zapojila také mobilní mezikontinentální rakety Topol. Ministerstvo obrany už počátkem měsíce ohlásilo, že se ho zúčastní více než 4000 vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Mezikontinentální balistická raketa RS-12M Topol

Článek

"Zvláštní pozornost bude věnována maskování mobilních raket Topol, stažení jednotek raketových vojsk mimo dosah úderů protivníka a také obraně před leteckými údery," citovala ČTK mluvčího raketových vojsk Igor Jegorov.

Jednotky budou nacvičovat obranu před diverzními skupinami, které představují příslušníci speciálních sil.

Kreml už dříve avizoval, že se zúčastní i technické jednotky pro radioelektronický boj a letectvo s nadzvukovými stíhačkami MiG-31 a průzkumnými verzemi bombardérů Su-24MR. Zástupce raketového vojska Dmitrij Andrejev uváděl, že pro cvičení tohoto druhu je to bezprecedentní nasazení letectva.

Foto: Profimedia.cz

Ruský MiG-31

Cvičení je reakcí na manévry sil Severoatlantické aliance na západě Ukrajiny, které skončily minulý týden.

NATO a Rusko zintenzivnily přípravy svých sil v odpovědi na konflikt na východní Ukrajině. Obě strany také upravují své strategické plány.

RS-12M Topol-M
Mezikontinentální balistická raketa RS-12M Topol-M (v kódu NATO SS-25 Sickle) je páteří ruských jaderných sil. Je schopna zasáhnout cíl na vzdálenost téměř 11 000 kilometrů. Standardně je vybavena termonukleární hlavicí.
Modernizované střely mají schopnosti hlavic provádět okamžité změny trajektorie a jsou vybavené technologií stealth, aby byly obtížněji zjistitelné radarem.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Reklama

Související články

Pošleme vojáky na Krym, reaguje Rusko na NATO

Rusko vyšle na anektovaný krymský poloostrov více svých vojáků. Podle ministra obrany Sergeje Šojgu je to odpověď na eskalaci situace na Ukrajině a cvičení sil...

Výběr článků

Načítám