Hlavní obsah

Ruský důstojník si nechal opravit počítač na Ukrajině. Dostal podmínku a u armády skončil

– Moskva

Vojenský soud v Moskvě v úterý uložil dvouletý podmíněný trest plukovníku ruské armády, který svěřil svůj porouchaný počítač do rukou pracovníků ukrajinského servisu. Pevný disk jeho notebooku podle rozsudku obsahoval tajné informace o metodách ruské elektronické špionáže.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Před podstatně přísnějším obviněním z velezrady důstojníka zachránil jen fakt, že vojenská tajemství do ciziny záměrně předávat nechtěl.

Plukovník Vitalij Zacharčenko byl v době svého činu šéfem oddělení ruské vojenské kontrašpionáže, které se zabývalo elektronickým sběrem dat. Podle agentury ITAR-TASS měl přístup k dokumentům označeným „tajné" a ”přísně tajné". Když se mu porouchal jeho notebook, předal ho své sestře, která má ukrajinské občanství. Ta s počítačem odjela na Ukrajinu, kde ho nechala opravit.

Na počítači byl údajně tajný rozkaz ruského ministra obrany a usnesení ruské vlády o způsobech vedení radiolokačního boje. Soud analýzou těchto dokumentů dospěl k závěru, že k vážnějšímu vyzrazení státního tajemství nedošlo. Odsouzený navíc ve své dřívější práci dosáhl úspěchů, které ale soud ve verdiktu blíže nespecifikoval.

Protože Zacharčenko neměl v úmyslu poškodit stát, souhlasil vojenský soudce s podmíněným trestem. S další službou v armádě už ovšem odsouzený plukovník počítat nemůže.

Reklama

Související témata:

Související články

Na východě Ukrajiny hřmí salvy z raketometů

Separatisté na východě Ukrajiny začali v úterý v 9:30 ostřelovat město Popasna z raketometů BM-321 Grad. Uvedl to představitel správy Luhanské oblasti Hennadij...

Výběr článků

Načítám