Hlavní obsah

Odchod Británie z EU mi srdce nezlomí, prohlásil Cameron

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Pokud britští voliči v referendu, chystaném do konce roku 2017, rozhodnou o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, premiérovi Davidu Cameronovi to srdce nezlomí. Přesto by byl radši, kdyby jeho země zůstala součástí Unie, ovšem reformované. Cameron to řekl v rozhovoru pro stanici BBC.

Foto: Luke MacGregor , Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Vztah britského ministerského předsedy k Unii je pragmatický. „Kdybych si myslel, že být v Evropské unii není v zájmu Británie, neargumentoval bych pro to, abychom v ní zůstávali,“ prohlásil. Cameron ale chce, aby se EU zreformovala.

„Cítím tisíckrát více se Spojeným královstvím než s Evropskou unií. Myslím si, že nejlepší by pro Británii byla reformovaná EU. Jsme národem obchodníků a nechceme jen přístup na trhy, ale chceme mít také možnost mluvit do jejich pravidel. Řekněme si upřímně, že to nám teď moc nejde,“ poznamenal Cameron.

Pokud by Britové v referendu rozhodli o odchodu z Unie, nebylo by to pro premiéra takovou katastrofou jako odtržení Skotska, které donedávna hrozilo. Odtržení Skotska by Cameronovi „zlomilo srdce“.

David Cameron je v souvislosti s postojem vůči EU dlouhodobě pod tlakem tvrdého jádra konzervativců, ale i euroskeptické strany UKIP, jejíž popularita roste.

Anketa

Kdo koho podle vás potřebuje víc?
Velká Británie Evropskou unii
16,9 %
Evropská unie Velkou Británii
83,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2939 čtenářů.

Související témata:

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Britský premiér David Cameron vystoupil ještě před vyhlášením konečných výsledků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám