Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny hřmí salvy z raketometů

Kyjev
Aktualizováno

Separatisté na východě Ukrajiny začali v úterý v 9:30 ostřelovat město Popasna z raketometů BM-321 Grad. Uvedl to představitel správy Luhanské oblasti Hennadij Moskal, který jel ráno vyšetřovat pondělní ostřelování do vesnice Trojicke poblíž Popasné.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Kouř po ostřelování Doněcku

Článek

Podle Moskala jsou v Popasné mrtví i ranění a hoří i místní zdravotní středisko. Do města se podle něj nedá vjet, protože je most zničen. Ostřelování ale po celé dopoledne neustávalo.

Podle sdělení velení ředitele Centra pro vojenskopolitická studia Dmytra Tymčuka byly v zóně protiteroristické operace namířené proti separatistům (ATO) za posledních 24 hodin ostřelovány ukrajinské jednotky ve více než čtyřiceti případech, pětkrát u obce Nikišino. U obce Tonenke byly nasazeny raketomety. Ráno separatisté opět stříleli z tanků u doněckého letiště.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Povstalecká tisková agentura Novorossija oznámila, že vzbouřenci v bojích o doněcké letiště poprvé použili nová protitanková děla. V bojích o areál letiště, které už trvají řadu týdnů, se v noci údajně separatistům podařilo obsadit dva objekty. Armáda bojové úspěchy vzbouřenců popírá.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ukrajinští vojáci na transportéru u Debalceva

Doněcká radnice oznámila, že boje se odehrávají zejména na severním a východním okraji města. Přímý zásah dostal jeden z obytných domů, o obětech ale zatím nejsou žádné informace.

Boje sílí

V posledních dnech se na východě Ukrajiny rozhořely boje. Tvrdé byly zejména v neděli u doněckého letiště, jehož část drží dál vládní vojska a část obsadili separatisté, kteří nasadili i tanky a zničili jeden obrněný transportér ukrajinských vládních sil. [celá zpráva]

V neděli byl také podle sdělení agentury Interfax-Ukrajina ostřelován dálkový rychlík Doněck–Sevastopol, jehož provoz byl obnoven 25. září. Rozbito bylo šest oken, ale nikdo nebyl zraněn.

Podle Tymčuka od uzavření příměří 5. září byly ukrajinské jednotky ostřelovány už více než tisíckrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám