Hlavní obsah

Nacionalisté v Charkově strhli obří sochu Lenina

– Charkov

Ukrajinští nacionalisté strhli v centru Charkova monumentální sochu bolševického vůdce Vladimira Lenina. Akce byla podle BBC živelná, ale podpořily ji i úřady druhého největšího ukrajinského města. V době, kdy byl svržen bývalý prezident Viktor Janukovyč, přitom sochu bránili proruští demonstranti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Charkově strhli obří sochu LeninaVideo: Reuters

 
Článek

Na demonstraci za udržení jednotné Ukrajiny se v neděli večer ve třetím největším ukrajinském městě sešlo několik tisíc lidí. Část z nich se později přesunula na centrální náměstí Svobody, kde dvacet metrů vysoká Leninova socha do nynějška stála.

Podle serveru Kyiv Post trvalo demonstrantům několik hodin, než obrovskou sochu strhli z podstavce – nejdříve jí nařízli nohy a poté ji dostali dolů za pomoci lan. Jejich počínání sledoval obrovský dav lidí, který stržení sochy mohutně oslavoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Sergey Kozlov, ČTK/AP

Strhávání sochy Lenina

Gubernátor oblasti Ihor Baluta zřejmě pod tlakem událostí vydal na poslední chvíli pokyn k demolici sochy, uvedla BBC. Ukrajinská média přesto informovala o tom, že policie zahájila vyšetřování kvůli vandalismu.

Foto: Sergey Kozlov, ČTK/AP

Likvidace sochy Lenina

Kolem Leninovy sochy v Charkově bylo živo už letos v únoru, kdy se ve městě vyostřila konfrontace mezi příznivci prezidenta Viktora Janukovyče a stoupenci nové státní moci.

Foto: Reuters

Stržená socha Lenina

Na soše se tehdy objevily hanlivé nápisy, Janukovyčovi zastánci pak Lenina ozdobili ruskou trikolórou. Leninovy sochy na Ukrajině mizí od chvíle, kdy v Kyjevě loni začaly protesty proti tehdejší vládě, jež odmítla podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. Celkem jich byla stržena už více než stovka.

Reklama

Výběr článků

Načítám