Hlavní obsah

Na Islámský stát zaútočí i Britové, pošlou bojová letadla

Londýn
Aktualizováno

Britské královské letectvo se připojí k náletům na Islámský stát v Iráku. Návrh předsedy vlády Davida Camerona v pátek po sedmihodinové debatě schválil parlament jasným poměrem hlasů 524:43.

Foto: UK Parliament via REUTERS TV , Reuters

Britský premiér David Cameron v parlamentu

Článek

„Jsou to psychopatičtí teroristé, kteří se nás pokoušejí zabít. Musíme si uvědomit, že nám vyhlásili válku, ať už se nám to líbí, nebo ne. Nelze to nijak ignorovat a nelze jen doufat, že to pomine,“ prohlásil Cameron před zákonodárci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jeho návrh připojit se ke Spojeným státům a Francii v Iráku podpořili nejen poslanci jeho Konzervativní strany a koaliční liberálové, ale také opoziční labouristé. Londýn vyšle šest bojových letadel.

V průběhu debaty opakovaně zaznělo, že by brutalita Islámského státu, který zavraždil také jednoho britského rukojmího a vyhrožuje vraždou dalších, neměla zůstat bez odezvy, a Británie má morální povinnost zasáhnout, protože podporovala už invazi USA do Iráku v roce 2003.

Britské letectvo začalo operovat v Iráku už před několika týdny. Letouny Tornado pomáhaly s distribucí materiální pomoci uprchlým jezídům. Američané podnikají nálety proti sunnitským radikálům ovládajícím části Iráku a Sýrie už od srpna, Francie se přidala tento týden, odkdy také Američané s pěti arabskými spojenci vedou údery v Sýrii.

Související témata

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Britské Tornado s posádkou

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu na samohybném protiletadlovém čtyřčeti Šilka

Washington v koalici proti Islámskému státu sdružil více než čtyři desítky zemí. Nově své bojové stroje pro operace v Iráku v pátek poskytly Dánsko a Belgie. Dánové pošlou do Iráku sedm svých letounů F-16, Belgičané šest.

Reklama

Související články

Islámský stát bombarduje arabská pilotka

Letku bojových strojů Spojených arabských emirátů, které v úterý útočily na pozice Islámského státu v Sýrii, vedla 35letá majorka Mariam Mansúriová. Je údajně...

Výběr článků

Načítám