Hlavní obsah

Na Ukrajině začali vytyčovat nárazníkovou zónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na východní Ukrajině začali ukrajinští zástupci a představitelé vzbouřenců za asistence Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vytyčovat nárazníkovou zónu. Podle některých zpráv se jednání severně od Doněcku účastní i ruští zástupci. To však Moskva popřela.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ukrajinský voják u Debalceva

Článek

Před týdnem se v Minsku představitelé ukrajinské vlády a povstalců dohodli, že obě strany své těžké zbraně současně stáhnou od frontové linie a obydlených míst o 15 kilometrů zpět, čímž vznikne 30 kilometrů široká nárazníková zóna. Její hranice má vymezit třístranná skupina, zahrnující kromě zástupců ukrajinské armády také 76 ruských vojáků a zástupců OBSE. Skupina se v pátek sešla severně od Doněcku, který je hlavní povstaleckou baštou.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí však po poledni popřelo agenturní zprávy, podle nichž se ruští zástupci schůzky účastní.

Podle agentury Interfax-Ukrajina se má nárazníková zóna rozdělit do čtyř nebo pěti sektorů, v nichž budou skupiny pozorovatelů OBSE spolu s ukrajinskými a ruskými představiteli kontrolovat plnění dohody o příměří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Doněcké letiště se v noci ocitlo pod palbouVideo: Reuters

Na východě Ukrajiny má už od 5. září platit mezi oběma stranami příměří, incidenty jsou však hlášeny skoro každý den. I v noci na pátek se podle ranního komuniké ukrajinské armády střílelo, a to opět i u doněckého letiště, které zůstává v rukou ukrajinských vojáků. Armáda připsala střelbu „nekontrolovatelným“ skupinám separatistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám