Hlavní obsah

Zachránění syrští migranti chtěli do Itálie, nakonec se vylodili na Kypru

Nikósie

Kyperská výletní loď Salamis Filoxenia zachránila ve čtvrtek 345 uprchlíků ze Sýrie, kteří se plavili namačkaní na malé rybářské lodi, jíž hrozilo, že se ve špatném počasí potopí. Skoro tři sta z nich ale loď omítalo loď opustit. Nechtěli zůstat v kyperském táboře a žádali, aby je kapitán odvezl do Itálie. Po dlouhém vyjednávání se nakonec všichni vylodili v přístavu Limassol.

Foto: Haris Milonas, ČTK/AP

Výletní loď u člunu s migranty

Článek

„Chtějí, abychom je odvezli do Itálie,” řekl novinářům šéf rejdařství Salamis Cruise Lines Kikis Vasiliu. Ten původně chtěl ještě večer odplout se třemi stovkami ruských turistů do Haify, jak bylo plánováno.

„Udělali jsme, co jsme mohli, abychom zachránili jejich životy. Dali jsme jim jídlo a nyní chtějí zničit naší firmu,“ dodal podle BBC a postěžoval si, že mu kyperské úřady nesdělily, jak má postupovat. Kypr připravil dočasné ubytování nedaleko hlavního města Nikósie.

Tam měli Syřané vyčkat, než úřady rozhodnou o jejich dalším osudu. Nabídky využilo jen 65 migrantů, kteří dobrovolně loď opustili. Se zbylými vyjednávali až do pátečního rána lékaři, sestry, příslušníci civilní obrany a Červeného kříže.

Malé rybářské lodi plné lidí hrozilo potopení kvůli špatnému počasí. Podle kyperských médií se do záchranné operace zapojily dvě lodě námořní policie, jedna nákladní loď a dva policejní vrtulníky. Migranty nakonec vzala na žádost záchranářů na palubu výletní loď, která se vracela z cesty do Řecka. Mezi 345 zachráněními bylo 52 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám