Hlavní obsah

Na Ukrajině zůstává po bojích 500 nezvěstných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Více než 500 lidí je nezvěstných v oblasti bojů na východě Ukrajiny, kde probíhala operace proti separatistům. Ve čtvrtek večer to uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Hroby ukrajinských separatistů u Doněcku

Článek

„Nyní máme přes 500 lidí nezvěstných. Jejich osud je s největší pravděpodobností neradostný,“ řekl Heraščenko agentuře Interfax-Ukrajina. Z vyjádření není patrné, zda jde jen o nezvěstné z oblasti, která je pod kontrolou ukrajinských sil, nebo z celé jihovýchodní Ukrajiny.

Postěžoval si současně na špatnou komunikaci se separatisty v Doněcké a Luhanské oblasti. Zdůraznil, že stále nevydali těla padlých ukrajinských vojáků u Ilovajsku a Amvrosijivky, ač o ně pozůstalí požádali.

Heraščenko komentoval spory o mrtvých uložených v několika neoznačených hrobech u obce Nyžňa Krynka nedaleko Doněcku. Separatisté tvrdí, že v hrobech objevených minulý týden jsou uloženy oběti „genocidy“ páchané příslušníky ukrajinské Národní gardy. V jednom hrobě podle agentury Unian leží pět těl, ve druhém čtyři.

Podle Heraščenka není vyloučeno, že v hrobech jsou naopak zabití vojáci ukrajinské armády nebo místní obyvatelé, kteří padli při ostřelování obytných čtvrtí. V době, kdy měli pohřbení lidé zahynout, podle něj v obci a jejím okolí žádní vojáci Národní gardy neoperovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám