Hlavní obsah

Maďarsko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu

Budapešť/Kyjev
Aktualizováno

Maďarský plynovodní operátor FGSZ ve čtvrtek večer oznámil, že na neurčito zastavuje dodávky plynu na Ukrajinu. Budapešť východnímu sousedovi dodávala ročně šest miliard krychlových metrů plynu. Důvodem jsou podle FGSZ očekávané vyšší potřeby vnitřního maďarského trhu. Krok ohlásilo den před jednáním EU, Ruska a Ukrajiny o dodávkách plynu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Maďarský operátor v oznámení upozornil, že dohodnuté vývozní objemy na Ukrajinu podléhaly aktuálním technickým a komerčním podmínkám a nebyly smluvně zaručeny.

Pozastavení maďarských dodávek vyvolalo podrážděné reakce ukrajinských médií. Agentura Unian spekuluje o tom, že krok Budapešti je důsledkem ruského nátlaku. O maďarských dodávkách na Ukrajinu prý jednal šéf ruského Gazpromu Alexej Miller počátkem tohoto týdne s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Podle dřívějších zpráv ukrajinského tisku Gazprom nedávno záměrně zvýšil ceny plynu pro maďarského zákazníka, aby zdražil reexport na Ukrajinu, který je tak pro Kyjev nevýhodný.

Plyn dodávaný z Maďarska, ale zejména ze Slovenska byl dosud pro Kyjev vítanou náhradou za přerušené ruské dodávky. Moskva utažením kohoutů reagovala na dlouhodobý spor s Kyjevem o cenu suroviny a na to, že Ukrajina za plyn nezaplatila.

Slovensko začalo dodávat plyn na Ukrajinu počátkem září, kdy byl mezi oběma zeměmi uveden do provozu modernizovaný menší plynovod. Od letošního října objem přepravené suroviny dosáhne v přepočtu nejméně 6,4 miliardy krychlových metrů ročně.

EU bude o plynu jednat s ministry Ukrajiny a Ruska 

Komisař Evropské unie pro energetiku Günther Oettinger se bude na pátečním jednání s ministry energetiky Ruska Alexandrem Novakem a Ukrajiny Jurijem Prodanem snažit zprostředkovat alespoň prozatímní dohodu o ruských dodávkách plynu na Ukrajinu. Dohoda, kterou chce Oettinger v Berlíně navrhnout, by se týkala dodávek do dubna příštího roku, což by zajistilo Ukrajině plyn pro zimní období.  Předchozí třístranné rozhovory, které Oettinger vede za Evropskou unii, skončily 16. června bez výsledku.

Některé evropské země, zejména Polsko a Slovensko, si v posledních týdnech stěžují na pokles dodávek plynu z Ruska, kterému vadí reexport.

Panují obavy, jak se Rusko zachová během nadcházející zimy. Je totiž klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Plyn dodávaný Gazpromem pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky v Evropské unii. EU se obává výpadků dodávek v zimě a opakování plynové krize.

Povstalci chtějí dohodu o energetice

Donbaští separatisté oznámili, že budou jednat se zástupci kyjevské vlády o režimu distribuce uhlí a elektrické energie v zimním období. „Nejde o žádné politické diskuse, jen o konzultace o režimu v zimním období,“ řekl premiér samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin. „Kyjev potřebuje naše uhlí,“ řekl.

Neuvedl ale, kdy se má jednání konat. Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan na Purginovo prohlášení reagoval oznámením, že o žádném jednání nic neví.

Desítky dolů v oblasti byly při bojích uzavřeny, další jsou částečně kontrolované separatisty. Několik elektráren, které jsou v zóně kontrolované separatisty, dodává proud do ukrajinského vnitrozemí, stejně je tomu i naopak. Dodávky uhlí, které je důležitým palivem v ukrajinských tepelných elektrárnách, jsou však hluboko pod potřebami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám