Hlavní obsah

Zemřel druhý Španěl nakažený ebolou

Španělský kněz, který se nakazil virem eboly, ve čtvrtek v Madridu zemřel. Stal se tak druhou španělskou obětí smrtelné nákazy. První oběť Miguel Pajares, který se nakazil v Libérii, zemřel 12. srpna.

Foto: Reuters

Zdravotníci v Sieře Leone odebírají krev člověku, u něhož je podezření na nákazu ebolou.

Článek

Devětašedesátiletý katolický duchovní Manuel García Viejo měl minulý týden pozitivní test na ebolu v jedné z nemocnic Sierry Leone, kde byl lékařským ředitelem. V pondělí byl převezen do zdravotnického zařízení v Madridu, kde se ho přes enormní snahu lékařů, kteří po tři dny hledali různé možnosti léčby této krvácivé horečky, nepodařilo zachránit.

Americkým lékařům se naopak podařilo vyléčit již třetího pacienta, který byl v zemi léčen po příjezdu z Afriky. Jednapadesátiletý lékař Rick Sacry se nakazil, když ošetřoval pacienty v Libérii a nyní mu vedle experimentálního přípravku TKM-Ebola pomohly protilátky z krve vůbec prvního nakaženého Američana Kenta Brantleye.

V USA je podle Reuters v současnosti v péči lékařů ještě další pacient v univerzitní nemocnici v Atlantě.

Podle nejnovějších údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) již počet obětí eboly v pěti západoafrických státech vzrostl na 2917, přičemž nemocí se celkem nakazilo 6263 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám