Hlavní obsah

Nemáme na vybranou, Ukrajina se musí reformovat, vyzval Porošenko

Kyjev

Ukrajina se musí reformovat tak, aby mohla vstoupit do Evropské unie. Obrysy plánu reforem ve čtvrtek představil prezident Petro Porošenko. Hlava Ukrajiny vyzvala k zavedení pořádku a otevření společnosti i ekonomiky.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odpovídá novinářům.

Článek

„Reformy jsou jedinou cestou ke vstupu do Evropské unie,“ prohlásil Porošenko, podle něhož Ukrajina teď stojí před základní otázkou být, nebo nebýt.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Musíme přijmout evropský model a rozbít ten dnešní, kdy si oligarchové rozdělili moc ve státě,“ uvedl prezident, podle něhož je třeba zavést novou společenskou smlouvu mezi občanskou společností, vládou a byznysem. Alternativou je podle něj možnost „zůstat sami s Ruskem“.

Porošenko chce, aby se ukrajinská společnost i ekonomika otevřely a dodržovaly se čestné zásady.

„S reformovaným státem nemůžeme prohrát. Musíme přistoupit k systémovým změnám, které se musí týkat všech oblastí,“ pokračoval Porošenko a podotkl, že se připravuje 60 reformních programů, které „je potřeba spustit prakticky současně“.

Prezident chce, aby jeho země požádala o členství v EU v roce 2020.

Obnovení státního aparátu

Prioritní jsou podle Porošenka protikorupční reforma, obnovení vlády a státního aparátu, soudní reforma, reformy policie a státního zastupitelství, bezpečnostního systému a obrany, daní a podnikání.

Zmínil také lustrace. Prověření miliónu státních úředníků už dříve avizoval premiér Arsenij Jaceňuk. [celá zpráva]

Porošenko věří, že změny si přeje drtivá většina společnosti, což naznačily prezidentské volby, které ho většinou hlasů vynesly do úřadu.

Prezident zmínil také válku se vzbouřenci na východě, když řekl, že „ukrajinský národ vede svůj boj za mír“. Řekl, že věří, že „akutní fáze války je za námi“.

Reklama

Související témata:

Související články

Porošenko žádá po USA pomoc proti Rusku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v Kongresu USA apeloval na solidaritu Spojených států i dalších zemí se svou vlastí. Řekl, že Ukrajina bojuje s ruskou...

Výběr článků

Načítám