Hlavní obsah

Slovenka má v těle orgány obráceně, měla být už 55 let mrtvá

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenka Magdaléna Farkašová z východního Slovenska má vnitřní orgány obrácení: srdce a slezinu má vpravo, játra, žlučník a slepé střevo vlevo. Lékaři předpovídali, že se dožije maximálně deseti let. Letos jí bylo 65 let.

Foto: Alexandr Petrželka, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Mamince řekli, že se dožiju deseti let,“ řekla Magdaléna týdeníku Plus 7 dní. Lékaři postupně začali prodlužovat hranici, které se má dožít, na patnáct a dvacet let. Doktoři dokonce požádali matku, aby tělo dcery darovala po její smrti na výzkum.

V těhotenství její matce řekli, že čeká dvojčata. Nakonec se ale narodila Magdaléna. Její matce však museli z břicha vyoperovat velký nezhoubný nádor. Žena s obrácenými orgány se musela celý život šetřit, přesto se cítí zdravá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Když jsme spolu začali chodit, lidé říkali, že má nemocné srdce, že nikdy nebudeme mít děti a podobně. A vidíte, máme dvě dcery, jednoho syna a osm vnoučat,“ uvedl její manžel Juraj.

V nemocnicích zažívá tragikomické situace

V nemocnici zažila několik tragikomických situací. V roce 1984 byla hospitalizovaná s trombózou. V nemocnici jedna medička reagovala na orgány uložené v jejím těle  otázkou: Od kdy to máte? „Měla jsem chuť odseknout, že jsem si orgány překládala na druhou stranu právě včera, ale nakonec jsem nic neřekla,“ uvedla Magdaléna. Jiný medik se snažil poslechnout její srdce fonendoskopem a stále si stěžoval, že přístroj nefunguje. Samozřejmě srdce hledal na levé straně.

Magdaléna nosí na zlatém přívěsku latinský nápis Situs viscerum inversus (obrácená poloha orgánů) a na druhé straně přívěsku je uvedena její krevní skupina. „Je to kvůli lékařům, aby to věděli, kdyby se něco stalo,“ říká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám