Hlavní obsah

Cameron chystá zapojení Británie do náletů v Iráku

New York

Británie by se měla zapojit do leteckých úderů, které provádí Spojené státy se spojenci proti pozicím radikálního hnutí Islámský stát v Iráku. V projevu před Valným shromážděním OSN to v noci na čtvrtek (SELČ) řekl britský premiér David Cameron, který kvůli tomu na pátek svolal schůzi britského parlamentu.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Premiér Velké Británie David Cameron

Článek

Podle Camerona by se Británie měla nyní posunout do "nové fáze akce". "Proto na pátek svolávám britský parlament, aby zajistil souhlas k účasti Británie v mezinárodních leteckých úderech proti ISIL (Islámskému státu) v Iráku," citovala z Cameronova projevu agentura Reuters.

Letouny Tornado královského letectva operují v Iráku už několik týdnů. Neplní však bojové úkoly.

V minulých dnech se k náletům připojila i Francie.

Ovládají čtvrtinu Iráku

Spojené státy se svými spojenci podnikly celkem zatím na 200 leteckých útoků na pozice islamistů v Iráku. Podle tamního premiéra Hajdara Abádího radikálové z IS ovládají nejméně čtvrtinu iráckého území a jsou již na prahu Bagdádu.

USA a spojenci začali tento týden poprvé bombardovat i pozice radikálů z IS v Sýrii. Cameron, který se ve středu na okraj rozpravy Valného shromáždění OSN sešel k přímému rozhovoru s íránským prezidentem Hasanem Rúháním, v projevu později prohlásil, že Írán by měl dostat příležitost ukázat, že může přispět k řešení v Sýrii.

"Íránští vůdci mohou pomoci zvítězit nad hrozbou" IS, sdělil podle agentury AFP britský ministerský předseda.

Související témata

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Britské Tornado s posádkou

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu na samohybném protiletadlovém čtyřčeti Šilka

Reklama

Výběr článků

Načítám