Hlavní obsah

Nerušte sankce, dokud Rusko nevrátí Krym, vyzval ukrajinský premiér

– New York

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vybídl Západ, aby nerušil vyhlášené sankce proti Rusku, dokud Ukrajina nezíská zpět kontrolu nad celým svým územím, a to včetně Ruskem anektovaného Krymu. Jaceňuk to řekl v noci na čtvrtek na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Foto: Andrew Kravchenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

"Vybízíme naše partnery k tomu, aby nerušili sankce, dokud Ukrajina opět nezíská kontrolu nad celým svým územím," prohlásil podle agentury AFP předseda ukrajinské vlády a opět odsoudil údajnou ruskou invazi na východě země.

"Nevěříme slovům, věříme jenom skutkům a činům," prohlásil Jaceňuk a vybídl Rusko, aby se podvolilo mezinárodním závazkům a respektovalo 12 bodů dohody o příměří z Minsku z 20. září.

Ukrajina podle něj každý den ztrácí vojáky v bojích s proruskými separatisty, navzdory dohodnutému příměří.

Kreml odmítá tvrzení Kyjeva i Západu, že vyzbrojuje povstalce na východě Ukrajiny a vysílá tam své vojáky. Obviňuje naopak Západ z podpory tažení ukrajinské armády na východě, včetně bombardování měst, jehož oběťmi jsou často civilisté.
Podle odhadů OSN si konflikt na východě Ukrajiny od dubna vyžádal přes 3200 obětí. Bilance zahrnuje i 298 osob z malajsijského boeingu, který byl v polovině července podle dostupných údajů sestřelen v Doněcké oblasti.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám