Hlavní obsah

Rusko chystá státní kontrolu nad internetem pro případ krize

Moskva

Ruská vláda připravuje krizové plány pro řízení internetu v případě války, lidového povstání či odpojení od mezinárodní sítě, informovala tamní média. Úřady převezmou kontrolu nad provozovateli webových stránek, kdyby mělo dojít na naplnění krajního scénáře.

Foto: fom.ru

Ilustrační foto

Článek

„Musíme být připraveni na cokoliv,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a v narážce na sankce Západu vůči Moskvě dodal, že nedávné kroky USA a Evropské unie „poznamenala míra nepředvídatelnosti“.

Posílením kybernetické bezpečnosti se podle listu Vedomosti v pondělí zabývala bezpečnostní rada Ruské federace. Mimo jiné řešila možnost nouzového zabezpečení provozu v případě, že by bylo Rusko odpojeno od internetu.

Také podle ministra pro spoje a komunikační technologie Nikolaje Nikiforova je Rusko nuceno uzpůsobit se „jednostranné řeči sankcí“. „Za těchto podmínek pracujeme na scénářích, při nichž se nás naši ctění partneři náhle rozhodnou odpojit od internetu,“ uvedl. Ministr doplnil, že jeho resort už v té souvislosti pořádal společná cvičení s ministerstvem obrany a kontrarozvědkou FSB.

Rusko je nyní do velké míry závislé na zahraničních hostitelských serverech, upozornila britská stanice BBC.

Administrátoři se podřídí úředníkům

Znalci oslovení redakcí Vedomostí poukázali na to, že by v krajním případě mohla Federální agentura spojů Rossvjaz převzít administraci internetových domén s koncovkami .ru či .rf. Podle BBC není jisté, jak by takový krok ovlivnil vztahy s organizací Icann se sídlem v USA, která internetové domény spravuje na mezinárodní úrovni.

Londýnský expert na kybernetickou bezpečnost v Rusku Keir Giles řekl BBC, že tajné službě FSB už byla rozšířena pravomoc k monitorování internetu poté, co bývalý technik CIA Edward Snowden před časem odhalil rozsah sledování lidí v kyberprostoru ze strany americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA).

Podle serveru Gazeta zvažují ruské úřady kvůli snazší kontrole také sdružit úžeji poskytovatele internetových připojení.

Jak mohou státy zablokovat internet, nebo jeho část
Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoliv zablokovat. „Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám přední český počítačový expert Václav Vaněček.
Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní. V Íránu se nyní uživatelé nemohou připojit na Facebook. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám