Hlavní obsah

Lidé, kteří hlasovali „Ne”, byli oklamáni, obvinil Londýn odstupující Salmond

Předák skotských nacionalistů a odcházející první ministr Alex Salmond v neděli obvinil Londýn, že v souvislosti s referendem o nezávislosti oklamal skotské voliče. Reagoval tak na rozpory ohledně posílení pravomocí skotského parlamentu. Britové Skotsku přitom slíbili větší práva už před plebiscitem.

Foto: Handout, Reuters

Odcházející první skotský ministr Alex Salmond

Článek

Skotové ve čtvrtečním referendu perspektivu nezávislosti nečekaně vysokým rozdílem deseti procentních bodů odmítli. [celá zpráva]

Skotský první ministr a šéf Skotské národní strany Alex Salmond následně ohlásil svou rezignaci. [celá zpráva]

Nyní v souvislosti se spory o dalším postupu obvinil britské politiky, že dávali Skotům falešné sliby.

"Myslím, že ten slib vymysleli v zoufalství posledních dní kampaně a teď si to každý ve Skotsku uvědomil," prohlásil Salmond s odkazem na slib britského premiéra Davida Camerona a další politiků, že v případě setrvání Skotska v rámci Británie se významně rozšíří autonomie Skotska. "Lidé, kteří byli přesvědčeni, aby hlasovali Ne (nezávislosti), byli oklamáni a podvedeni," dodal Salmond v rozhovoru s BBC.

Právě tento slib ze strany Britů podle něj otočil na poslední chvíli výsledek referenda. Proti skotské samostatnosti hlasovalo 55,3 procenta skotských voličů a pro jich bylo 44,7 procenta.

Neshody o přesunu pravomocí

Všechny tři hlavní britské strany - konzervativci, liberální demokraté i labouristé - se shodují na tom, že skotští zákonodárci by měli dostat více rozhodovacích práv v oblasti daní, sociální péče, financí a sociální i ekonomické politiky. Jenže osm měsíců před parlamentními volbami, které v Británii budou příští rok na jaře, se jednotliví politici nedokážou dohodnout, kdy a jak by k tomuto přesunu pravomocí mělo dojít.

A premiér David Cameron v této souvislosti (a pod tlakem některých poslanců své strany) přišel ještě s dalším návrhem, který s posílením autonomie Skotska souvisí. Týká se snah o více pravomocí i pro Anglii. "Stejně jako Skotové budou hlasovat ve svém skotském parlamentu o daních, výdajích a sociálním zabezpečení, tak by o těchto záležitostech měly být s to hlasovat i Anglie, Wales a Severní Irsko," prohlásil.

V pondělí by měl svůj postup během skotského referenda i následné kroky týkající se větší autonomie oblasti řešit se svými spolustraníky na summitu, který se uskuteční v sídle britských premiérů v Chequers.

Referendum o setrvání Británie v EU

Jenže Cameronův plán, že by "Angličané měli hlasovat o anglických zákonech", se nelíbí opozičním labouristům. Obávají se zejména toho, že tyto reformy by mohly v budoucnu zablokovat možný labouristický kabinet. Labouristé mají totiž tradičně množství skotských poslanců, a jestliže ti nebudou moci hlasovat v londýnském parlamentu například o rozpočtu či o jiných zákonech, hrozí, že strana v parlamentu nic neprosadí.

Podle bývalého britského premiéra Gordona Browna, který byl jednou z nejvýraznějších postav v kampani za setrvání Skotska v rámci Británie, by se ale sliby dané před referendem Skotsku měly začít plnit podle předem daného harmonogramu. Britští zákonodárci by tak potřebnou legislativu měli dostat na stůl do ledna příštího roku.

Cameron také slibuje v případě svého vítězství v parlamentních volbách příští rok, že vypíše v roce 2017 referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Pokud by referendum rozhodlo o odchodu Británie z EU, Skotové, kteří jsou poměrně proevropští, by mohli začít znovu usilovat o odtržení od Británie, varoval Salmond.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám