Hlavní obsah

V Glasgow se servali odpůrci a stoupenci skotské nezávislosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest výtržníků bylo zatčeno v noci na sobotu v největším skotském městě po střetu odpůrců a zklamaných zastánců samostatného Skotska. Uvedla to britská BBC. V pátek byly oficiálně zveřejněny výsledky referenda, v němž obyvatelé odmítli nezávislost na Velké Británii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Glasgow se střetli odpůrci a zastánci skotské nezávislostiVideo: Reuters

 
Článek

Skotové ve čtvrtečním referendu jasně odmítli perspektivu nezávislosti své země nečekaným rozdílem deseti procentních bodů. Předák skotských nacionalistů Alex Salmond kvůli prohře ohlásil rezignaci. [celá zpráva]

Londýn a Evropská unie i USA si naproti tomu oddechly.

Výtržnosti v Glasgowě začaly v pátek odpoledne, když se stovky triumfujících unionistů shromáždily na nejrušnější křižovatce ve městě. V britskými vlajkami v ruce sborově zpívali britskou vlasteneckou píseň Rule, Britannia a mnozí zapalovali světlice. Za soumraku obsadili stoupenci zachování jednoty Británie náměstí George Square, které bylo v minulých dnech dějištěm velkých mítinků obhájců samostatnosti Skotska.

V Glasgow přitom byla většina lidí pro nezávislost, proti ní v referendu hlasovalo jen 46,51 procenta voličů.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Policista s teleskopickým obuškem nad jedním z odpůrců samostatného Skotska

Oba tábory se snažila od sebe oddělit pořádková policie, velký počet policistů na koních hlídkoval i v okolních ulicích, aby v zárodku bránil vzplanutí dalších bitek.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Policejní pořádková služba v Glasgow rozhání rozvášněný dav zastánců i odpůrců skotské nezávislosti.

Policie podle BBC oznámila zatčení šesti osob. Žádné informace o případných zraněních prý ale nemá. Oficiálně se tak nepotvrdila zpráva, která se objevila na sociálních sítích, podle níž byl na náměstí George Square údajně pobodán jeden z odpůrců skotské nezávislosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám