Hlavní obsah

Včelaři na Slovensku jsou zoufalí, žádají ochranu před medvědy

Právo, Ivan Vilček (Pribylina)

Včelaři z podtatranské obce Pribylina jsou z útoků medvědů nešťastní a už nevědí kudy kam. „Stát by měl začít chránit lidi a ne medvědy,“ řekl Právu včelařský důvěrník Ján Vrbičan (62).

Foto: Pro Novinky Matej Bobrík

Na záberu z fotopasti je vidět, jak medvěd krade plástev.

Článek

Oficiálně žije na Slovensku 400 huňáčů, odhady však hovoří o dvojnásobku. „Starší medvědi vytlačují mladší jedince a ti se dostávají blíž k lidským obydlím. Navštěvují nás až příliš často,“ vysvětluje Vrbičan.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Včelařský důvěrník Ján Vrbičan

Starosta obce Milan Kohút říká, že pokud si medvěd zvykne chodit na med, dostavuje se pravidelně. „Lidé se už bojí chodit večer na ulici,“ dodal.

„Během týdne si medvěd vyrazil na med pětkrát,“ dodal Vrbičan. Rozbil úly, zničil včelstva a oplocení. „Medvědi tady žili vždy, ale neodvažovali se přímo do vsi,“ upozornil včelař.

Na lov s fotopuškou

„Už je to neúnosné. Letos jsme zaznamenali asi dvacet návštěv jen u včelařů. V Pribylině působí 15 včelařů, ale mají tu úly i lidé ze sousedních obcí. Je to totiž výhodné místo – podhorské louky a zdejší med je lesní i květový. Medvěd ho ucítí na velkou dálku. Ví se, že zdechlinu koně ucítí na 30 km. Máme mladého myslivce, který si namontoval fotopušku. Fotografe zachytily asi 150kilogramového medvěda, jak si z úlů vynáší plásty,“ říká Vrbičan.

Foto: Pro Novinky Matej Bobrík

Medvěd krade plástve.

Letos se medvěd zaměřil především na zahradu 80letého Miroslava Račka. „Přišel tam šestkrát. Na jaře měl osm včelstev, ale postupně mu medvěd zlikvidoval všechna. Nepomohly žádné zábrany. Ani jeden z nás to nedělá ve velkém a pro výdělek. Včelařství je doslova humánní čin. Vždyť ty naše včelky pomáhají všem v okolí, když opylují květy,“ vysvětluje zaníceně včelařský důvěrník.

Foto: Pro Novinky Matej Bobrík

Úly zničené medvědem

Druhého června dostali myslivci povolení k odstřelu tohoto medvěda. Dostali ho kolem desátého června. Pak byl nějaký čas klid, ale za měsíc vybíral 80kilogramový huňáč úly asi kilometr za obcí. O několik týdnů později ho srazilo auto, těžce se zranil a myslivci mu dali ránu z milosti.

Místní lidé se obávají, že se touto otázkou začne někdo vážně zabývat, až když medvěd někoho zabije.

Foto: Pro Novinky Matej Bobrík

Medvěda nezastavilo nic.

Medvěd v rozhlase

„Medvědi se zde skutečně toulají mezi domy. Není nic neobvyklého, když obecní rozhlas hlásí, abychom nechodili na určité místo, že se tam objevil medvěd. Půjčuji turistům zvonečky, aby byli v lese hlučnější a zaplašili medvědy. No, to si asi vymysleli v Bratislavě, že to odplaší medvěda, ale proč bych turistům nevyšel vstříc,“ dodává s úsměvem Miroslav Bolvanský (65), majitel místního penzionu.

Vzpomíná na osobní setkání se šelmou. „Měl jsem v ruksaku borůvky, když jsem cestou z lesa potkal medvěda. Dělilo nás asi 200 metrů, zůstal jsem stát a on také. Sedl jsem si na zem a čekal, co udělá. On si také sedl. Dumal jsem, že pokud se ke mně rozeběhne, vysypu na zem borůvky a snad ho to zdrží. Seděli jsme čtyři hodiny a koukali na sebe. Najednou se medvěd rozeběhl přes kosodřevinu a zmizel. Manželka si mě doma při pohledu do ruksaku dobírala, zda jsem jí donesl rovnou borůvkový džem,“ uvedl Bolvanský.

Došlo to až tak daleko, že cestovní kancelář z Bratislavy přiváží turisty, aby pozorovali medvědy.

Útok na člověka

Letos v lednu zaútočil nedaleko obce 300kilogramový kus na 26letého lesníka. Kousl ho do stehna.

„Vracel jsem se z procházky v lese k autu, když na mě vyběhl. Chtěl jsem utéct, ale narazil jsem do stromu. Jak jsem letěl na zem, ještě ve vzduchu mě kousl do nohy. Nepřestával jsem křičet, medvěd mě náhle pustil a zmizel,“ popisoval lesník hrůzný zážitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám