Hlavní obsah

Šéfové NATO a Evropské komise vítají skotské „Ne“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso v pátek uvítal skotské rozhodnutí zůstat součástí Británie. Také generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen výsledky skotského referenda plně respektuje.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Výsledek podle Barrosa prospěje spojené, otevřené a silné Evropě, kterou jeho komise prosazuje.

„Vítám rozhodnutí skotského lidu zachovat jednotu Spojeného království,“ uvedl Barroso v prohlášení. Komise podle něj vítá fakt, že skotská vláda i obyvatelé v debatách o možné nezávislosti v minulých letech opakovaně potvrzovali svůj „evropský závazek“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Komise podle něj bude se skotskou vládou dál spolupracovat v oblastech její odpovědnosti, včetně otázek pracovních míst a hospodářského růstu, energetiky, klimatických změn, životního prostředí a lepších právních předpisů.

Barrosova komise na podzim končí, od listopadu ji má nahradit nový tým vedený Jeanem-Claudem Junckerem.

Silný hráč v NATO

Generální tajemník NATO Rasmussen ve svém prohlášení připomněl, že Británie je zakládající člen Aliance. Je přesvědčen, že tato země nadále bude hrát v NATO významnou roli a bude spojence posilovat.

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy ve svém krátkém prohlášení poznamenal, že „Spojené království je a zůstane důležitým členem Evropské unie k užitku všech občanů a členských zemí EU”. Připomněl tak možnost celobritského referenda o setrvání v Unii, které by se mohlo uskutečnit v roce 2017.

Britský premiér David Cameron výsledek přivítal. Následně pak potvrdil, že Skotsko dostane slíbené nové pravomoci, a prohlásil, že nové pravomoci by měly současně získat i Anglie a Severní Irsko. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám