Hlavní obsah

Pošleme vojáky na Krym, reaguje Rusko na NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko vyšle na anektovaný krymský poloostrov více svých vojáků. Podle ministra obrany Sergeje Šojgu je to odpověď na eskalaci situace na Ukrajině a cvičení sil Severoatlantické aliance v blízkosti ruské hranice.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin po přistání při návštěvě Krymu. Archivní foto.

Článek

„Situace na Ukrajině dramaticky vyeskalovala a přítomnost zahraničních armád se v bezprostřední blízkosti našich hranic zvýšila. Nasazení řádných a soběstačných sil na Krymu je jednou z našich priorit,“ řekl Šojgu agentuře ITAR-TASS.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Krymu má základnu ruská Černomořská flotila a má zde také působit vojenská operační posádka, jejíž vyslání oznámil v srpnu prezident Vladimir Putin.

NATO cvičí na Ukrajině

NATO už dříve oznámilo, že u východních hranic kvůli krizi na Ukrajině a ruskému vměšování posílí svoji přítomnost. Tento týden navíc Aliance zahájila velké vojenské cvičení přímo na západní Ukrajině. Probíhá 1200 kilometrů od boji zmítaného Donbasu od pondělí a potrvá do příštího pátku. Zúčastní se ho okolo 1300 vojáků z mnoha zemí včetně Spojených států, pobaltských zemí, Gruzie, Moldavska, Polska či Rumunska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na západě Ukrajiny začalo společné vojenské cvičení NATOVideo: Reuters

Aliance hodnotí manévry Rapid Trident jako výraz podpory spřátelené Ukrajině. Uvádí, že Kyjevu neposkytne bojové síly, i když by tak mohly učinit jednotlivé členské státy, napsala agentura Reuters.

Z Kyjeva také tento měsíc zaznělo, že mu několik členů NATO poskytne vojenské poradce. Čtyři z pěti zemí, včetně USA, které byly jmenovány, však tuto zprávu popřely. Washington ovšem slíbil Ukrajině další bezpečnostní materiál. Už dříve poslal vojenské vesty, radiostanice a další.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Předseda ruské sněmovny Sergej Naryškin v úterý varoval, že případné dodávky zbraní by na Ukrajině napomáhaly k válečným zločinům.

Reklama

Související články

Luhanští separatisté chtějí zavést rubl

Zatímco ukrajinský parlament bude v úterý debatovat o zvláštním statusu východních regionů, separatisté nadále požadují samostatnost. Předák samozvané Luhanské...

Výběr článků

Načítám