Hlavní obsah

Ukrajina přistoupila k EU, smlouvu schválily oba parlamenty

Kyjev/Štrasburk
Aktualizováno

Symbolickou souběžnou ratifikací v Evropském parlamentu a na půdě ukrajinské Nejvyšší rady v úterý formálně skončil proces přidružení Ukrajiny k Evropské unii. Ve čtyřistapadesátičlenné kyjevské sněmovně se pro ratifikaci vyslovilo 355 poslanců, ve štrasburském parlamentu pro ratifikaci zvedlo ruku 535 z 697 europoslanců.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ratifikační dokument podepsal přímo v parlamentu.

Článek

Prezident Petro Porošenko ve zdůvodnění návrhu označil asociační smlouvu za projev evropské solidarity. „Ukrajina nastupuje cestu pokroku,” prohlásil v emotivním projevu před hlasováním prezident, který ratifikační listinu přímo v sále sněmovny podepsal. Poslanci přivítali dnešní ratifikaci povstáním, bouřlivým potleskem a zpěvem ukrajinské hymny.

Podle ukrajinských médií si prezident a vláda mohou ve svém politickém programu odškrtnout strategickou položku, která loni v listopadu vyvolala politické bouře v zemi a způsobila pád proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Ten loni na poslední chvíli odmítl smlouvu o přidružení podepsat.

Asociační smlouva i po převratu prošla složitou cestou, když její politická část byla podepsána koncem letošního března, zatímco ekonomická část až v červnu po mimořádných prezidentských volbách.

Platit začne až v roce 2016

Klíčová pasáž smlouvy o přidružení, kterou je vytvoření zóny volného obchodu, ale vstoupí v platnost až počátkem roku 2016. Na odkladu se minulý pátek v Bruselu dohodl eurokomisař pro obchod Karel de Gucht s ukrajinským ministrem zahraničí Pavlem Klimkinem a ruským ministrem hospodářského rozvoje Alexejem Uljukajevem.

Šéf Evropské komise José Barroso v pondělním rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem oznámil, že dokument ratifikovaný dnes Evropským parlamentem bude nyní předmětem konzultací s jednotlivými členskými státy EU.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Putin se zavázal, že až do konce roku 2015 Rusko nezmění povahu svých obchodních vztahů s Ukrajinou. Moskva hrozila, že v případě zrušení celních bariér mezi Ukrajinou a EU zavede ochranná opatření svého vnitřního trhu.

Reklama

Související články

Janukovyč chce podle Ashtonové do EU

Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová ve čtvrtek prohlásila, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč asociační dohodu s Evropskou unií...

Výběr článků

Načítám