Hlavní obsah

Kyjev schválil zvláštní status povstaleckých oblastí a amnestii pro separatisty

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinský parlament v úterý na svém neveřejném zasedání schválil návrh zákona o zvláštním statusu odštěpeneckých oblastí na východě země. Části Doněcké a Luhanské oblasti mají mít v příštích třech letech vlastní samosprávu. Kyjev také nabízí separatistům amnestii za podmínky, že složí zbraně.

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

S návrhem zákona přišel ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Článek

Pro větší samosprávu regionů „v zóně protiteroristické operace“, tedy v částech Doněcké a Luhanské oblasti, jež se v posledních měsících dostaly pod kontrolu separatistů, zvedlo ruku 277 z celkem 450 poslanců. Návrh na amnestii jich podle serveru Ukrajinska pravda podpořilo ještě o deset více.

Návrh počítá s tím, že se v místě uskuteční mimořádné komunální volby. Původně se hovořilo o listopadovém termínu, ten byl však nyní upřesněn a hlasování se má uskutečnit 7. prosince.

Prezident Petro Porošenko k tomu už dříve řekl, že zástupci, kteří budou zvoleni, zřejmě nebudou pro Kyjev ideálními partnery, ale to je pořád lepší než válka.

Chtějí samostatnost

Porošenkův návrh počítá se zatím dočasným, tříletým časovým vymezením zvláštního statusu. Zákon také povoluje užívání ruštiny a nabízí separatistickým bojovníkům amnestii, pokud složí zbraně.

Foto: , ČTK/AP

Povstalecký bojovník v Doněcku

Ruská agentura Interfax však v pondělí uvedla, že vzbouřenci mají vůči Porošenkově návrhu námitky, ačkoli vypsání voleb se nebrání. Separatisté nadále požadují osamostatnění, a to celého Donbasu, nikoliv jen částí, které ovládají. To uváděli už v době podpisu dohody o příměří. V úterý navíc předák samozvané Luhanské lidové republiky prohlásil, že v oblasti zavedou jako platidlo ruský rubl. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Vzbouřenci také upozornili, že klid zbraní dohodnutý předminulý týden v Minsku ve skutečnosti neplatí, protože se nebojuje tvrdě jen v Doněcku, ale také Debalcevě či v obcích Horlivka a Makjivka.

Reklama

Výběr článků

Načítám