Hlavní obsah

Putin hovořil s Barrosem a Merkelovou o přidružení Ukrajiny k EU a o plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pondělní telefonáty ruského prezidenta Vladimira Putina předsedovi Evropské komise Josému Manuelu Barrosovi a německé kancléřce Angele Merkelové byly věnovány přidružení Ukrajiny k unii a ochabujícím dodávkám ruského plynu do Evropy. Putin slíbil, že Moskva bude o problémech s plynem s evropskými partnery „usilovně jednat”.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

S Merkelovou i Barrosem ruský prezident hovořil o pátečním bruselském jednání evropského komisaře pro obchod Karla De Guchta s ukrajinským ministrem zahraničí Pavlem Klimkinem a ruským ministrem hospodářského rozvoje Alexejem Uljukajevem. Na jejich jednání padlo rozhodnutí, že smlouva o volném obchodu mezi EU a Ukrajinou, která je součástí asociační dohody, začne být plně uplatňována až v roce 2016.

Rusko, kterému se hospodářské sbližování Ukrajiny s EU nelíbí, pro případ spuštění režimu volného obchodu hrozilo zavedením cel na ukrajinské výrobky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putin v rozhohovoru s Merkelovou výsledky pátečního jednání hodnotil pozitivně a řekl, že je třeba upřesnit "praktické detaily". Barroso v této souvislosti šéfovi Kremlu řekl, že o odkladu režimu volného obchodu budou nyní probíhat konzultace jednotlivých členských států unie. Putin potvrdil, že do roku 2016 nenastanou žádné změny v úpravě obchodních vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem.

V otázce dodávek ruského plynu se Putin s Barrosem dohodli, že je třeba uspořádat ministerskou schůzku, a to v co nejkratší době. Její termín navrhne Moskva.

Reklama

Výběr článků

Načítám