Hlavní obsah

Novou polskou premiérkou je lékařka Kopaczová

Polský prezident Bronislaw Komorowski jmenoval v pondělí premiérkou a pověřil sestavením nové vlády předsedkyni polského parlamentu Ewu Kopaczovou. Na vrcholném postu nahradí Donalda Tuska, který se koncem roku přesouvá do čela Evropské unie a stane se novým předsedou Evropské rady.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Polský prezident Bronislaw Komorowski jmenoval premiérkou a pověřil sestavením nové vlády Ewu Kopaczovou.

Článek

"Bude to dobrá vláda... Vím, že můj úkol bude obtížný, ale jsem připravena tuto výzvu přijmout," řekla 57letá Kopaczová poté, co z rukou prezidenta převzala jmenovací dekret. Kromě personálních otázek Kopaczová s prezidentem jednala také o ukrajinské krizi, obraně a bezpečnosti.

Předpokládá se, že Komorowski jmenuje novou vládu 22. září. Poté si musí nový vládní tým do 14 dnů dojít pro důvěru Sejmu.

Kopaczová je v dějinách Polska po Hanně Suchocké druhou ženou v křesle předsedy vlády. Narodila se 3. prosince 1956 v městečku Skaryszew nedaleko Radomi. Na univerzitě v Lublinu vystudovala medicínu se specializací na pediatrii a rodinné lékařství. Do roku 2001 řídila zdravotnické zařízení ve městě Szydlowiec. Je rozvedená a má 30letou dceru.

Ještě jako ministryně zdravotnictví popudila konzervativní část polské veřejnosti návrhem, aby stát navzdory odporu církevních představitelů hradil neplodným párům část nákladů na mimoděložní oplodnění. V roce 2008 navíc pomohla nalézt zdravotnické zařízení ochotné provést legální interrupci u nezletilé dívky. Za tento krok odpůrci potratů dokonce požadovali, aby byla ministryně Kopaczová exkomunikována z katolické církve.

Reklama

Výběr článků

Načítám