Hlavní obsah

V Německu stojí před soudem člen Islámského státu

Soud v německém Frankfurtu nad Mohanem řeší od pondělí případ dvacetiletého Kreshnika Berishy, který se vloni vydal do Sýrie, aby tam bojoval v řadách islamistů. Do Německa se vrátil po pěti měsících, zatčen byl v prosinci 2013 na frankfurtském letišti, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Frankfurtu nad Mohanem začal proces s německým občanem, který je členem Islámského státuVideo: Reuters

 
Článek

Mladík stanul před soudem jen několik dní poté, co německé úřady zakázaly používání symbolů extremistické skupiny a jakékoli šíření propagandy pro IS.

Berishovi, jenž údajně dříve hrával za židovský fotbalový klub, hrozí až deset let vězení za členství v zahraniční teroristické organizaci. Muž se narodil v Bad Homburgu nedaleko Frankfurtu do rodiny kosovských přistěhovalců.

Soudní proces, jenž by měl trvat nejméně do listopadu, doprovázela ve Frankfurtu zesílená bezpečnostní opatření.

Západoevropské státy se obávají návratu stovek svých občanů, kteří se vydali z Evropy do Sýrie nebo do Iráku bojovat po boku islamistů. Panují obavy, že v oblasti se ještě více zradikalizují a po návratu mohou provádět teroristické útoky. Jeden z takových navrátilců, Francouz alžírského původu Mehdi Nemmouche, 24. května zastřelil v bruselském židovském muzeu čtyři lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám