Hlavní obsah

Irák žádá o rychlou vojenskou pomoc proti islamistům

Paříž
Aktualizováno

Irácký prezident Fuád Masúm požádal v Paříži o rychlou pomoc světa proti radikálům z organizace Islámský stát (IS). Ve francouzské metropoli v pondělí začala mezinárodní konference, která má sladit společný postup proti IS. Jednání se účastní čtyřicítka zemí včetně České republiky a zástupců deseti arabských států.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande (vlevo) se svým iráckým protějškem Fuádem Masúmem.

Článek

„Přejeme si intervenci především na logistické úrovni, a zejména intervenci vedenou vojenskými prostředky. Nepotřebujeme vojáky, kteří budou bojovat na iráckém území. Potřebujeme leteckou pomoc a je jí zapotřebí rychle. Bude-li se s ní otálet, je možné, že radikálové obsadí další území a stanou se ještě větší hrozbou,” sdělil Masúm v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius řekl v rozhovoru pro stanici France inter, že svět stojí před teroristickou hrozbou a že je jeho povinností se proti ní bránit.

„Zodpovědný politik musí zvážit nejen cenu za určitou akci, ale také cenu za nečinnost. Nedělat nic by v případě těchto teroristů, těchto hrdlořezů, znamenalo říci jim: Jen pokračujte, máte volné pole," prohlásil Fabius.

Podle francouzského prezidenta Islámský stát představuje globální hrozbu, na kterou je nutná globální odpověď.

Francois Hollande zároveň ve svém zahajovacím projevu vyzval k podpoře umírněných povstalců v Sýrii. „Chaos hraje teroristům do karet,“ dodal.

Arabské angažmá

Do boje proti IS v Iráku jsou od začátku srpna zapojena americká útočná letadla, Francie v pondělí vyslala poprvé své letouny ze základny ve Spojených arabských emirátech k pozorovací misi.

Pomoc při leteckých úderech proti islamistům nabídlo i několik arabských států. Znamenalo by to výrazné posílení vzdušné kampaně Washingtonu proti radikálům z IS, poznamenala televize al-Džazíra.

„Nerad bych vás zanechal s pocitem, že tyto arabské země nenabídly letecké údery, protože několik z nich to udělalo,“ uvedl v Paříži nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí.

Už minulý týden ve čtvrtek získal šéf americké diplomacie John Kerry podporu pro „koordinovanou vojenskou kampaň“ od deseti arabských zemí - Egypta, Iráku, Jordánska, Libanonu a šestice států Perského zálivu, včetně Saúdské Arábie a Kataru.

Podle dalších zdrojů, které si nepřály být jmenované, se nabídka arabských zemí neomezuje jen na případné cíle v Iráku. Prezident USA Barack Obama minulý týden prohlásil, že Spojené státy chtějí své letecké útoky na cíle islamistů rozšířit i na Sýrii. [celá zpráva]

Na konferenci jsou kromě jiných ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám