Hlavní obsah

Dobře si to promyslete, vyzvala Skoty před referendem královna Alžběta II.

– Londýn/Edinburgh

Britská královna Alžběta II. v neděli prolomila mlčení ohledně hlasování o nezávislosti Skotska, když podle britských médií řekla, že doufá, že Skotové při něm budou velmi důkladně uvažovat o budoucnosti. Referendum o nezávislosti Skotska se uskuteční ve čtvrtek.

Foto: Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

Královna se vyjádřila při odchodu ze mše v kostele nedaleko svého panství Balmoral ve Skotsku, když odpovídala jednomu ze svých příznivců.

„Doufám, že lidé budou o budoucnosti uvažovat velmi pečlivě,” uvedla královna podle listu The Times.

Oficiálně je nestranná, ke Skotsku ale tíhne

Ve Skotsku nyní vrcholí kampaň před referendem, které by mohlo ukončit více než 300 let trvající svazek Skotska a Británie. Britská královna již politiky varovala, aby ji do kampaně nezatahovali. Buckinghamský palác tento týden zopakoval, že panovnice zaujímá v otázce samostatnosti Skotska neutrální postoj a že rozhodnutí je podle ní plně v rukou tamních obyvatel.

Podle zdroje z Buckinghamského paláce, který hovořil s Reuters, je královnino vyjádření naprosto nestranné a podporuje názor, že jde o záležitost skotského lidu.

Podle Reuters se předpokládá, že osmaosmdesátiletá panovnice je pro jednotnou Británii. Skotsko je přitom blízké jejímu srdci: pocházela odtud její matka a Alžběta II. zde strávila velkou část dětství. Ve Skotsku se narodila její sestra Margaret, která je již po smrti, a na zámku Balmoral tráví královna s manželem Philipem letní dovolené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám