Hlavní obsah

Fico nechce základnu NATO na Slovensku, to raději odejde z politiky

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico odmítá základny Severoatlantické aliance na území Slovenské republiky. „I za cenu odchodu z politiky bych nikdy nesouhlasil s vojenskou základnou NATO na území Slovenské republiky,“ uvedl Fico v rozhovoru pro deník Nový čas.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Prezidentský kandidát Robert Fico

Článek

„I když jsme v NATO, neznamená to, že musíme mít na svém území základny s cizími vojáky. Kdyby nás do toho někdo nutil, vyvolal bych referendum,“ řekl předseda slovenské vlády. „Je špatné, pokud někdo chce takové malé země jako Slovensko vtahovat do velkých geopolitických soubojů,“ dodal.

V souvislosti s krizí na Ukrajině se před časem se objevily informace, že NATO posílí svou přítomnost ve východní Evropě. Slovenský prezident Andrej Kiska připustil, že u Popradu by mohlo být logistické centrum aliance. Tento nápad se nelíbí místním obyvatelům, kteří to jednoznačně odmítají. [celá zpráva]

Nesmyslné sankce

Fico opětovně kritizoval protiruské sankce, které podle něj poškodí slovenskou ekonomiku.

„Jsem přesvědčený, že pouze diplomatické kroky mohou vést k vyřešení toho, co se děje na Ukrajině. Je to už třetí vlna nesmyslných sankcí, a co to změnilo? Nic. Jedině to, že velmi pravděpodobně přijdou tvrdá opatření ze strany Ruska,“ konstatoval předseda slovenské vlády. „Už nyní nám teče méně plynu, vyhrožují uzavřením svého vzdušného prostoru, a co když zakážou dovoz aut? To skutečně ve jménu geopolitické války mezi Východem a Západem máme my tady trpět? “ dodal.

Předseda slovenské vlády podporoval možnost odložení třetí vlny protiruských sankcí, aby se tím podpořilo křehké příměří. „Co má bojující motivovat, když zase vidí další sankce ze strany Unie a na druhé straně bude odveta ze strany Ruské federace. Vždyť to jen zvyšuje napětí. Otázka stojí i tak: Není to tak, že někomu záleží na zvyšování napětí?“ položil otázku Fico.

Slovenský premiér připustil, že Ukrajina těžko zvládne výzvy, které souvisí s jejím případným vstupem do Evropské unie. „Je před absolutním rozpadem. A odmítáme představu, že by Ukrajina mohla být někdy členem NATO, protože by to mohlo narušit bezpečnost v regionu,“ konstatoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám