Hlavní obsah

Příměří na Ukrajině pohlídají bezpilotní letouny

Kyjev

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu schválil použití bezpilotních letadel, která chtějí evropští pozorovatelé nasadit při kontrole dodržování příměří na východě Ukrajiny. Oznámila to v Kyjevě prezidentská kancelář. Porošenko o svém rozhodnutí telefonicky informoval švýcarského prezidenta Didiera Burkhaltera, který předsedá Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Porošenko podle tiskové služby prezidentské kanceláře souhlasí nejen s rozšířením technických možností kontroly, ale i se zvýšením počtu kontrolorů OBSE, kteří v bojové zóně působí. Burkhalter prohlásil, že bezpilotní aparáty dorazí na Ukrajinu v co nejkratší době a slíbil i vyslání dalších monitorovacích týmů.

Podle dřívějších zpráv ukrajinských médií v zemi nyní působí asi 250 evropských pozorovatelů. Předpokládá se, že jejich počet se v dohledné době zdvojnásobí.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Kyjev a separatisté se na příměří dohodli předminulý pátek. Klid zbraní je však porušován, a zatím nejvážněji v sobotu, kdy podle ukrajinských médií vzbouřenci tvrdě ostřelovali letiště v Doněcku.

Reklama

Související články

Ukrajina zakázala vstup 35 ruským novinářům

Ukrajina sestavila seznam 35 ruských novinářů, jejichž přítomnost na Ukrajině je nežádoucí. V Kyjevě to oznámil šéf ukrajinské Národní rady pro rozhlasové...

Výběr článků

Načítám