Hlavní obsah

Chorvatsku, Maďarsku a Slovensku hrozí velká voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb/Budapešť/Bratislava

Dlouhotrvající silné deště si v sobotu v Chorvatsku vynutily evakuaci 2000 lidí. Voda zaplavila obce, které byly už letos v květnu postiženy ničivými záplavami. Oblast navštívil chorvatský premiér Zoran Milanović, podle jehož prohlášení "je v nebezpečí celá země". S vodou bojují i v Maďarsku a v pohotovosti jsou vodohospodáři na Slovensku.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Chorvatsku se ocitl v nebezpečí šedesátitisícový Karlovac v centrální části země, kde bylo zaplaveno několik domů a celých ulic. Stovky lidí vyklidily níže položené čtvrti ve snaze uchýlit se do bezpečí.

Letos na jaře při ničivých záplavách zahynulo v Chorvatsku, Srbsku a Bosně přes 50 lidí.

Na západě Maďarska v sobotu záchranáři evakuovali asi 120 lidí ohrožených vysokou vodou. Zvýšily se zejména hladiny řek Rába, Mura a Dráva, které zatopily silnice a několik obcí odřízly od okolního světa. Voda poničila mosty a několik automobilů smetla ze silnic. Uzavřeny byly části dálnice M7, spojující Budapešť s jihozápadem země, a A70 při hranici se Slovinskem.

Zvýšenou pohotovost mají záchranáři na jihozápadě Slovenska, kde bude podle meteorologů pršet celý víkend. Výstraha před možností povodní se týká Bratislavského, Trnavského, Nitranského a Banskobystrického kraje a části kraje Trenčínského. V některých regionech se čeká srážkový úhrn až 70 milimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám