Hlavní obsah

Do Luhansku dorazil nový ruský humanitární konvoj

Aktualizováno

Druhý ruský humanitární konvoj dorazil do východoukrajinského Luhansku. Informovala o tom v sobotu ruská tisková agentura ITAR-TASS. Při průjezdu východní Ukrajinou kolonu zhruba 200 kamiónů doprovázely místní povstalecké milice. Kyjev protestuje - k vjezdu kamiónů nevydal žádná povolení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské přípravy na odeslání druhého konvoje na UkrajinuVideo: Reuters

 
Článek

Kamióny přivezly do bašty proruských separatistů cukr, obilí, potraviny, léky či generátory na výrobu elektřiny a zařízení na čištění vody - dohromady kolem 2000 tun humanitární pomoci. Vjezd konvoje do města srdečně vítali místní obyvatelé, kteří mávali rukama a někteří se neubránili slzám, popisuje ITAR-TASS.

Kolona rusko-ukrajinskou hranici překročila v noci na sobotu. Moskva konvoj vypravila v době, kdy v konfliktním regionu panuje příměří, které ukrajinské ozbrojené síly i vzbouřenci až na občasné incidenty dodržují.

Kyjev v sobotu oznámil, že povolení k přesunu ruského humanitárního konvoje nevydal. Překročení hranic proběhlo v rozporu s ukrajinskými předpisy, protože ukrajinské celní orgány neměly možnost provést řádnou prohlídku. V rozporu s platným ujednáním konvoj nedoprovázeli ani pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Není jasné, zda je druhý konvoj pod dohledem

První ruský konvoj čítající více než 250 kamiónů Moskva do oblasti vyslala už v srpnu navzdory protestům Kyjeva, bez povolení ukrajinských úřadů a bez dohodnutého doprovodu pracovníků Červeného kříže.

Oba konvoje využily ruský přechod Doněck sousedící s ukrajinským hraničním přechodem Izvaryne, který je pod kontrolou povstalců.

Foto: Stringer/russia, Reuters

Do ukrajinského Luhansku dorazil druhý ruský konvoj s humanitární pomocí.

Humanitární pomoc obyvatelům bojové zóny na východě Ukrajiny předpokládá jeden z bodů takzvaného minského protokolu, na němž se Kyjev se zástupci povstalců dohodl minulý pátek. Bezprostředně po podpisu dohod tehdy Rusko oznámilo, že hodlá na Ukrajinu vyslat nejméně jeden další humanitární konvoj.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina zakázala vstup 35 ruským novinářům

Ukrajina sestavila seznam 35 ruských novinářů, jejichž přítomnost na Ukrajině je nežádoucí. V Kyjevě to oznámil šéf ukrajinské Národní rady pro rozhlasové...

Výběr článků

Načítám