Hlavní obsah

Unie dál utahuje šrouby a rozšířila sankce proti Rusku

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie rozšířila sankce vůči ruským společnostem a občanům. Na seznamu nežádoucích se mimo jiné objevil populistický politik Vladimir Žirinovskij či předák doněckých separatistů Alexandr Zacharčenko. Avizovaná opatření vstoupila v platnost v pátek.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Posílené sankce „zahrnují další omezení přístupu Ruska na unijní kapitálové trhy“, uvedla v tiskovém prohlášení diplomatická služba EU (ESVA). Podle ní už nemohou unijní občané či společnosti poskytovat půjčky pěti hlavním bankám vlastněným ruským státem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Významně omezený přístup na finanční trhy mají také tři ruské zbrojovky a tři velké energetické firmy, mezi nimi Transněfť a Rosněfť.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko

Unie nebude s Rusy spolupracovat ani v oblasti průzkumu ropných ložisek a těžby ropy v moři a na Arktidě. To samé platí pro průzkum břidlic a těžbu břidličné ropy.

O devět společností byl také rozšířen seznam ruských firem, jimž se nesmí dodávat zboží a technologie, jež by mohly být využity k vojenským účelům.

Na seznamu i Žirinovskij a Zacharčenko

Na seznam osob, jimž Unie obstavila majetky a konta a zakázala jim vstup na své území, přibylo dalších 24 jmen, která Unie spojuje s krizí na Ukrajině. Nově přibyla jména předáků separatistů z Donbasu včetně premiéra samozvané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka, místopředsedů Státní dumy Igora Lebeděva, Nikolaje Levičeva a Ivana Melnikova či ruského populistického poslance Vladimira Žirinovského, který mimo jiné nedávno prohlásil, že Polsko a pobaltské státy jsou určeny k záhubě. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Vladimír Žirinovskij, předseda Liberálnědemokratické strany Ruska.

Sankce EU se tak vztahují už na 119 lidí a 23 společností.

Zpřísnění sankcí schválily členské státy EU už v pondělí. Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy současně ve čtvrtek připustil, že Unie zváží do měsíce uvolnění sankcí, podle toho, zda se bude situace na Ukrajině uklidňovat. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Nové sankce proti Rusku se chystají v pátek vyhlásit i USA. Rusko avizovalo, že přijde s protiopatřeními. Mohou mířit na automobilový a oděvní průmysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám