Hlavní obsah

Rusové prý drží estonského agenta v izolaci, aby ho zlomili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tallinn/Varšava/Moskva
Aktualizováno

Estonsko stále nemá přímý kontakt se členem své tajné služby, který je od pátku zadržován v Rusku. Tallinn podle BBC tvrdí, že Moskva nepovolila estonskému konzulovi, aby Estona Kohvera navštívil. Podle polské televize TVN k němu Rusové diplomaty nepustí, dokud se nepřizná, že vyzvídal.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Kancelář estonské tajné služby KaPo

Článek

Důstojník se podle polské televize zatím nenechal zlomit. Pokud by se přiznal, mohla by ho Moskva podle expertů vyměnit za svého špióna v estonské tajné službě Alexeje Dressena, odsouzeného před dvěma lety na 16 let do vězení.

TVN uvedla, že Kohver byl zadržen během tajné operace, kterou Estonci pokazili. Špičkový agent, který se v roce 2011 podílel na osvobození Estonců unesených v Libanonu, se podle bývalého velitele estonské armády generála Antse Laaneotse měl na hranici setkat s ruským informátorem. Místo něj ale dorazili ozbrojení agenti ruské tajné služby FSB. Šlo o past.

Únos, nebo překročení hranice?

Šéf estonské tajné služby KaPo Arnold Sinisalu připustil, že Kohver měl tělesnou stráž, ale ta se nechala zaskočit útokem provázeným odpálením dýmovnic a ohlušujících granátů. Než se vzpamatovala, důstojník byl už na opačné straně hranice. FSB podle něj Kohvera znala – ale Estonci nečekali, že „ruští kolegové začnou unášet lidi”.

Z únosu však neexistuje videozáznam, protože estonští pohraničníci se kvůli operaci KaPo z hranice stáhli a kamery vypnuli. Ale při ohledání místa činu se prý místní ruští pohraničníci podepsali pod protokol o únosu.

Ruská tajná služba FSB ale tvrdí, že Estonec byl dopaden na ruském území. Měl prý u sebe pistoli, 5000 eur (asi 138 000 Kč), odposlouchávací zařízení a další techniku pro výzvědnou činnost. Estonsko nařčení ze špionáže odmítá a uvádí, že zadržený policista se věnuje organizovanému zločinu, pašeráctví a korupci. [celá zpráva]

Situaci komplikuje, že hranice není v oblasti jasně vytyčena. „V dané oblasti není estonská hranice oplocena, jsou tam křoviska, vysoká tráva a les. Na zemi není žádná čára, ale každý ví, kudy vede. Lze to rozpoznat z obou stran,” řekl mluvčí KaPo Harrys Puusepp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám