Hlavní obsah

Pětiletý Brit s rakovinou může přiletět do ČR už v pondělí

Malaga
Aktualizováno

Pětiletý Brit Ashya King postižený rakovinou by mohl ze španělské nemocnice odletět do Prahy během několika hodin. Podle agentury AP to oznámilo vedení zdravotnického zařízení v jihošpanělské Malaze. Přepravu má zajistit soukromý letoun, jehož dostatečné vybavení bylo podle španělských médií poslední podmínkou nutnou pro cestu.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Otec chlapce Brett King

Článek

Rodiče chtějí chlapce s nádorem mozku převézt k protonové terapii do Prahy, neboť tento druh léčby Británie nenabízí. Pražské zařízení uvádí, že o hospitalizaci rozhodne až pondělní konzilium lékařů.

Podle ředitele dětské nemocnice v Malaze, která o chlapce pečuje od jeho příjezdu z Británie, je Ashya připraven k převozu. Nemocnici by mohl opustit ještě v neděli večer nebo v pondělních ranních hodinách, uvedl podle BBC její ředitel Manuel Paz.

Španělský zpravodajský portál diariosur.es uvedl, že místní úřady požadovaly, aby rodina zajistila letadlo vybavené potřebnou lékařskou technikou. To se podařilo a odletu prý nic nebrání.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ashya King

Podle vyjádření pražského Protonového centra však převzetí mediálně sledovaného pacienta do Česka závisí na pondělním jednání lékařů v motolské nemocnici. „Rodina byla informována o tom, že v pondělí mezi 5. až 10. hodinou zasedne motolské konzilium lékařů, které jediné může rozhodnout o hospitalizaci Ashyi. Rodina řekla, že rozhodnutí motolských lékařů respektuje a počká, až se jim ozveme,“ řekla marketingová ředitelka Protonového centra Iva Taťounová.

Kingovi odvezli chlapce 28. srpna z nemocnice v Southamptonu bez vědomí lékařů do Španělska. Británie je podezírala ze zanedbání péče a vydala na ně zatykač. Kingovi skončili ve Španělsku tři dny ve vazbě a Ashya v nemocnici v Malaze. Rodina však vysvětlila důvody svého počínání, když zveřejnila několik videí. Vyšlo najevo, že rodiče usilují o protonovou léčbu a že na ni chtěli získat peníze prodejem nemovitosti ve Španělsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám