Hlavní obsah

Příměří na východě Ukrajiny narušuje střelba

• Aktualizováno

Ruská i ukrajinská média informovala o porušování příměří na východě Ukrajiny. Mělo k němu docházet v sobotu večer u přístavního města Mariupol. V neděli ráno byla střelba hlášena i z okolí Doněcku. Příměří platí od pátku a prezidenti obou zemí Vladimir Putin a Petro Porošenko se v sobotu shodli na krocích, které mají klid zbraní udržet. Z porušování příměří u Mariupolu se vzájemně obviňují obě strany konfliktu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky noční střelby u MariupoluVideo: Reuters

 
Článek

U Doněcku se podle svědků, na něž se odkazuje agentura Reuters, střílelo poblíž letiště. To ovládá ukrajinská armáda, zatímco město mají pod kontrolou separatisté.

Rebelové podle Reuters sdělili, že letiště samo je nyní prázdné a boje se odehrávají v uzavřeném areálu v sousedství.

„Poslechněte si zvuk příměří,” pokusil se podle Reuters o vtip jeden z ozbrojených rebelů: „Odehrává se tam regulérní bitva.”

Zajistěte příměří, vyzvali separatisté OBSE

Povstalci z Donbasu referovali podle DPA navíc o čtyřech mrtvých civilistech, z nezávislých zdrojů se však toto tvrzení nepodařilo ověřit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U doněckého letiště se ozývá střelba a je vidět stoupající dýmVideo: Reuters

Vůdci nikým neuznané Doněcké a Luhanské republiky na východě Ukrajiny vyzvali Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), aby zajistila kontrolu nad dodržováním klidu zbraní na jihovýchodě Ukrajiny.

V akci byly i těžké zbraně

Na východ od Mariupolu byly podle zpravodaje AFP již v sobotu večer slyšet silné výbuchy a na obzoru byl vidět hustý kouř. Zřejmě hořelo kontrolní stanoviště, které až dosud držely vládní jednotky. Z místa přestřelky prchali do města lidé v desítkách aut, jedno z nich neslo stopy po zásazích. Reportér agentury Reuters zase viděl hořet průmyslové zařízení, nákladní vůz a benzinovou stanici; podle ukrajinského důstojníka v důsledku dělostřeleckého útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Mariupolu odklízejí následky nočního ostřelováníVideo: Reuters

"Povstalci porušili příměří, na předměstí Mariupolu vedou intenzivní ostřelování," napsal list Ukrajinska pravda na svém webu. "Ruská vojska u Mariupolu vedou z děl přímou palbou na kontrolní stanoviště (Ukrajinců) u sídliště, hoří okolní pole," vylíčila agentura Unian. Dodala, že obytné domy nebyly zasaženy. Dobrovolníci z praporu Azov tvrdí, že byli ostřelováni i z raketometů, ale na ruskou palbu neodpovídají. Předpokládají, že město není v ohrožení, ale jde jen o zastrašování.

O výměně zajatců nevědí

Naopak separatisté podle ruské agentury ITAR-TASS tvrdí, že jejich pozice ostřelovaly vládní jednotky z raketometů Grad, na což povstalci byli nuceni odpovědět, a tak se rozpoutal boj s použitím těžkých zbraní.

"Během 20 minut zaznělo šest výbuchů. Pak byly slyšet dávky z automatických zbraní. Teď ale vše utichlo," citovala agentura Interfax očitého svědka, podle kterého se přestřelka odehrála asi půlhodinu před půlnocí asi kilometr od sídliště na východním předměstí Mariupolu.

"Ministerstvo obrany" doněckých povstalců podle ITAR-TASS nepotvrdilo zprávy o chystané výměně zajatců, na které se údajně dohodli zástupci Kyjeva a separatistů na schůzce v Minsku. "O ničem takovém nevíme, v nejbližších hodinách se nic nechystá," uvedl nejmenovaný představitel rebelů.

Prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko se v telefonickém rozhovoru shodli, že příměří na východě Ukrajiny se v podstatě daří dodržovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám