Hlavní obsah

Němečtí strojvůdci stávkovali, jejich protest ovlivňuje i české spoje

Berlín

Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) vstoupili v sobotu do tříhodinové stávky. Hlavním důvodem je boj za zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby. Stávka se dotkne nejen veškeré regionální dopravy v Německu, podle vyjádření Českých drah výrazněji ovlivní i přeshraniční spoje mezi Německem a Českou republikou.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Hlavním důvodem tříhodinové výstražné stávky je požadavek na zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby.

Článek

Odbory GDL žádají zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. Nyní se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 000 a 46 000 eury (998 000 a 1,27 miliónu Kč) ročně. Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.

Stávka, která začala v šest hodin ráno, výrazně ovlivní regionální i městské rychlodráhy v Berlíně a Hamburku, zasáhne ale i dálkovou dopravu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Cestující se musí smířit s tím, že jejich spoje, i když nejsou zapojeny přímo do stávky, budou mít velká zpoždění.

V čase stávky od šesté do deváté hodiny ranní by měly být na cestě z Berlína do Prahy vlaky EN 457 a EC 171, na cestě z Mnichova do Prahy pak vlak Ex 351.

Při podobném pondělním protestu nabraly dálkové spoje na českém území podle Českých drah zpoždění od jedné do tří hodin a ČD předpokládají pro dnešek u vlaků EN 457 z Amsterodamu do Prahy a EN 459 z Curychu do Prahy rovněž až tříhodinové zpoždění. Cestující by podle ČD měli v úseku Děčín - Praha využít jiné vlakové spoje.

Zpoždění zřejmě budou mít také denní dálkové soupravy EC 171 z Berlína do Budapešti, EC 173 z Hamburku do Villachu, EC 175 z Hamburku do Budapešti a EC 177 z Berlína do Bratislavy. Vlaků jedoucích směrem do Německa se na českém území stávka nedotkne, zpoždění budou mít až za hranicemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám