Hlavní obsah

Před jednáním o příměří se na Ukrajině tvrdě bojuje

– Kyjev/Mariupol • Aktualizováno

Těžké boje probíhají v pátek na východě Ukrajiny navzdory prohlášení obou stran, že jsou odpoledne připraveny přijmout příměří. Opět je ostřelován přístav Mariupol, což si vyžádalo i oběti mezi civilisty. Tvrdé střety probíhají u Debalceva, kde hrozí ukrajinským praporům obklíčení.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Žena v Mariupoli míjí nápis ukazující, kde je protiletecký kryt.

Článek

Podle kyjevského branně-bezpečnostního experta Dmytra Tymčuka separatisté za podpory ruských vojáků postupují: „V zóně bojů v Donbasu je nejnapjatější situace na severu Luhanské oblasti ve Stanicji Luhanské, v okolí Doněcku a Debalceva a na jihu Doněcké oblasti mezi Novoazovskem a Mariupolí.“

Situaci u Debalceva, kde hrozí ukrajinským dobrovolnickým praporům obklíčení, podrobněji nepopsal. K posledně zmíněné oblasti dodal: „Současně provedený průzkum u Mariupole ukazuje, že protivník chce zjistit pozice ukrajinských vojsk v oblasti kvůli zabezpečení svého dalšího postupu.“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci na transportéru u Debalceva

„Byli jsme pod palbou celou noc, ale pořád se nám daří udržovat povstalce v šachu. Stojí proti nám s tanky a dělostřelectvem,” uvedl podle agentury Reuters velitel ukrajinských dobrovolníků z Mariupole.

„Naše dělostřelectvo dorazilo a je rozmísťováno (na obranu města) proti rebelům,” prohlásil starosta Mariupole. Do oblasti míří prapor národní gardy Donbas, který má podpořit prapor Azov. Uvedl to jeho velitel Semen Semenčenko. Sdělil, že prapor posílil a má nyní 700 vojáků.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Novoazovsk

Podle sdělení národní gardy se obráncům podařilo zničit kolonu vojenské techniky, která se k půlmiliónovému městu blížila od Bezimenného. Jelo v ní pět tanků, tři samohybná děla a raketomet Grad. Kolona vyrazila na cestu poté, co se podařilo separatistům zničit obranné stanoviště praporu Azov u Šyrokina. Likvidaci kolony nešlo ověřit z dalších zdrojů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Dělostřelecké granáty na základně u Debalceva

Čtvrteční ostřelování vesnic Šyrokine a Bezimenne si vyžádalo značné škody a oběti mezi civilisty. Plyne to ze zprávy monitorovací mise Organizace pro spolupráci a bezpečnost (OBSE). Palba začala ve 12:40. Místní zaregistrovali za den padesát až šedesát explozí. Podle OBSE ani jedna strana vesnici neovládá.

Proruští separatisté dál ostřelují letiště v Doněcku. "Z širší oblasti doněckého letiště je slyšet střelba z lehkých zbraní a opakované výstřely z děl," konstatoval reportér agentury Reuters z místa vzdáleného asi dva až tři kilometry od letiště. Už ve čtvrtek tvrdili separatisté, že letiště obklíčili a čekají, až se ukrajinští vojáci vzdají.

Ukrajinské síly naopak podnikly útok na základnu separatistů u Veseloho. Podle Tymčuka tam byly zničeny tři houfnice D-30 ráže 122 mm a živá síla nepřítele. Zprávy nešlo ověřit z nezávislých zdrojů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám