Hlavní obsah

Ilegální běženci v Calais se hrnuli do trajektu směřujícího do Británie

– Calais

Dvě stovky běženců převážně z Afriky se ve středu odpoledne ve francouzském přístavu Calais pokusily nalodit na trajekt směřující přes Lamanšský průliv do Velké Británie. Policie je zadržela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti v Calais se snažili dostat na loď plující do Velké BritánieVideo: Reuters

 
Článek

Migranti se pokusili proniknout na loď společnosti P nadvakrát. Poprvé jich bylo zhruba 85, podruhé 150, uvedla stanice BBC.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Policie je z naloďovací rampy odvedla a vyvedla z přístavu,“ popsal Brit John Bailey, který trajektem cestoval. Dodal, že policistům pomáhala posádka, která na vetřelce stříkala vodu z hadice. Odvádění běženci prý pokřikovali na řidiče chystající se k vjezdu do plavidla. „Loď měla zhruba 45 minut zpoždění, protože ji museli prohledat,“ poznamenal Bailey.

Do trajektu se hrnulo více než 200 běženců.

Calais se dlouhodobě potýká s náporem běženců a situaci přestává zvládat. Starostka města Natacha Bouchartová v úterý prohlásila, že se Calais stalo jejich rukojmím a pohrozila, že dá přístav uzavřít, pokud situaci nepomohou řešit Britové.

Francouzská policie se v nedávných měsících pokusila rozbít ilegální stanové tábory migrantů. Potíž je v tom, že běženci, jichž je v Calais víc než tisíc, nemají kam jít. Migranti žijí v nevyhovujících hygienických podmínkách, své přístřešky často budují jen z igelitů. Živí je charity.

Ve světě se v současnosti nachází největší počet uprchlíků od konce druhé světové války. Evropa v souvislosti s rostoucím počtem konfliktů čelí náporu běženců ze subsaharské a severní Afriky, Blízkého východu i Asie. Jen k italským břehům dorazily koncem minulého týdne během 72 hodin další zhruba 4 tisíce uprchlíků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám