Hlavní obsah

Ve Walesu začíná klíčový summit NATO

– Cardiff • Aktualizováno
Právo, CNN, roš

Posílení alianční obrany v reakci na ukrajinskou krizi a další postup NATO v Afghánistánu začne ve čtvrtek za přísných bezpečnostních opatření řešit dvoudenní summit šéfů států a vlád 28 členských zemí ve waleském letovisku Celtic Manor u Cardiffu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Newportu protestovali proti NATOVideo: Reuters

 
Článek

„Odpovědí na agresívní počínání Ruska je Akční plán připravenosti,“ předeslal generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, kterého 1. října vystřídá ve funkci norský expremiér Jens Stoltenberg (55).

Počítá se s tím, že summit, na němž českou delegaci vede prezident Miloš Zeman, schválí vytvoření nového bojového uskupení o síle brigády, tedy asi čtyř tisíc vojáků, jež bude možné nasadit do dvou dnů na obranu kterékoli napadené členské země.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spojence osloví Porošenko

Jednotce s leteckou a námořní podporou mají sloužit předsunuté sklady vojenského materiálu, trasy a síť velitelství, což předpokládá rozšíření stávajících či vytvoření nových základen. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký prezident Barack Obama přiletěl na summit NATOVideo: Reuters

Plán má ale v řadách členů i své skeptiky. Estonsko, jež se cítí ohroženo možnými akcemi Ruska, například vyzývá po stálé alianční přítomnosti. NATO však vzhledem k dřívější dohodě s Ruskem, že nerozšíří síť základen na území nových členů, patrně vyřeší problém formou rotace sil, ovšem permanentní. Ve středu o tom v Tallinnu mluvil i americký prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Nový projekt i další modernizace aliančních kapacit si vyžádají finanční prostředky v době hrozivě padajících vojenských rozpočtů. V uplynulých pěti letech poklesly celkově o pětinu, zatímco v Rusku vzrostly o 50 procent.

Foto: Yves Herman, Reuters

Policisté na hlídce v okolí Cardiffu

Napjatě očekávaným bodem bude čtvrteční zasedání Komise NATO–Ukrajina, na níž své postoje a požadavky osobně vysloví její prezident Petro Porošenko. Spojenci mají vůči Rusku k dispozici pouze sankce a pomoc ukrajinské armádě, pokud ji dokáže využít.

Otazníky kolem Kábulu

O orientaci země na členství v NATO má rozhodnout parlament až po podzimních volbách. Těžkou hlavu spojencům dělá nadále Afghánistán, v němž stále vázne vyhlášení vítěze červnových prezidentských voleb, a s tím i osud alianční výcvikové mise po roce 2014, v jehož závěru NATO stáhne ze země své bojové síly.

Vše závisí na nové bezpečnostní smlouvě, kterou stávající prezident Hamíd Karzáí nechce podepsat, a na summit odmítl přijet kvůli sporům s USA, jak uvedl.

Podle informací Práva má v této chvíli zemi zastupovat pouze ministr obrany Bismilláh Mohammadí.

Během dnešní pracovní večeře šéfové vlád a států posoudí hrozivou situaci na Blízkém východě, zejména nástup sunnitských extremistů Islámského státu v Iráku a Sýrii. Prezident Zeman se hodlá vyslovit k boji s terorismem.

Summit se na nejvyšší úrovni, ale i na fórech ministrů zahraničí a obrany bude věnovat té součinnosti s partnerskými zeměmi ať už v Afghánistánu, či mimo jeho rámec.

Dějiště střeží 9 500 policistů
Na summit se sjelo 67 šéfů států a vlád členských a partnerských zemí NATO.
Provází je ministři zahraničí a obrany. Přijet má asi čtyři tisíce lidí, z toho dva tisíce novinářů.
K ostraze summitu je nasazeno asi 9500 policistů z různých částí Británie.
Letovisko Celtic Manor a přístupové trasy chrání 20 kilometrů ocelového plotu. V oblasti platí bezletová zóna pro stroje letící pod 3000 metrů. V Cardiffském zálivu hlídkuje sedm lodí NATO.
Británie předtím hostila summit NATO v roce 1990.
zdroj: BBC, roš

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám