Hlavní obsah

Sedm Putinových kroků, které mají zastavit krveprolití na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval ve středu ukrajinskou armádu i vzbouřence k ukončení bojů na východní Ukrajině. K tomu, aby skončilo krveprolití a zavládlo příměří, je podle Putina zapotřebí splnit některé podmínky. Prezident předložil takzvaný sedmibodový plán, který by měl situaci stabilizovat a pomoci dojednat příměří.

Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Prvním bodem je ukončení všech aktivních útočných operací ozbrojených sil, ozbrojených formací a povstalců na jihovýchodě Ukrajiny v Luhanské a Doněcké oblasti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dalším krokem je stažení ozbrojených jednotek vládních ukrajinských sil na vzdálenost, ze které bude vyloučena možnost ostřelování obydlených míst dělostřelectvem a všemi typy raketometných střel.

Třetím bodem je „plnohodnotná a objektivní mezinárodní kontrola“ respektování podmínek klidu zbraní a sledování situace ve vytvořených bezpečnostních zónách.

V konfliktní zóně by se podle čtvrtého bodu neměly nasadit žádné letecké sily proti civilistům a místům v konfliktní zóně.

Pátým bodem je výměna násilně zadržených osob podle principu "všechny za všechny" bez dalších podmínek.

Šestým krokem je otevření humanitárních koridorů pro uprchlíky a pro dodávky pomoci v městech a obcích Donbasu - Doněcké a Luhanské oblasti.

Posledním, sedmým bodem je podle ruského prezidenta nasazení opravárenských čet v postižených místech Donbasu, které znovu vybudují zničené objekty sociální a životně důležité infrastruktury a pomohou s přípravami na zimu.

Dohoda možná už v pátek

Ruský prezident má za to, že by se obě strany mohly domluvit už v pátek při setkání kontaktních skupin v Minsku. [celá zpráva]

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov ve středu oznámil, že se ruský prezident se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem v zásadě shodl na tom, jak ukončit krizi na Ukrajině. Porošenko tvrdil, že se dohodli na příměří. To Moskva popřela s tím, že vůbec není stranou konfliktu.

Boje na východní Ukrajině mezitím pokračují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám