Hlavní obsah

První dáma Francie se chtěla kvůli nevěře předávkovat

Bývalá životní partnerka francouzského prezidenta Françoise Hollandea Valérie Trierweilerová zveřejnila výňatky ze své nové knihy. V nich mimo jiné popisuje svůj pokus o předávkování se prášky na spaní. Sebevraždu chtěla spáchat kvůli odhalené nevěře svého partnera s herečkou Julií Gayetovou. Peprné informace vydal ve středu časopis Paris Match.

Foto: Philippe Wojazer/Files , Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande se svou bývalou partnerkou Valérií Trierweilerovou

Článek

O Hollandeově vztahu s Gayetovou informoval 10. ledna francouzský společenský časopis Closer. Trierweilerová poté strávila týden v nemocnici kvůli údajnému nervovému vyčerpání. Hollande potvrdil oficiálně jejich rozchod až 25. ledna.

Vydání knihy Trierweilerové Merci pour ce moment (Prozatím děkuji) je plánováno na čtvrtek. Kvůli dokonalému utajení se publikace tiskla v Německu, napsal zpravodajský server BBC News. Sám prezident Hollande se o vydání knihy dozvěděl tento týden v úterý a prý ho to vyvedlo z míry.

Pozornost v autobiografii poutají především podrobnosti rozchodu novinářky Trierweilerové s francouzským prezidentem. Autorka popisuje, jak po prozrazení milostné aféry ztratila nervy a chtěla uniknout před realitou.

"Příběh o Julii Gayetové je hlavním tématem ranních zpráv. Můžu se z toho zcvoknout. Nedokážu to poslouchat. Běžím do koupelny. Popadnu malý plastový sáček s prášky na spaní. François mě následuje, snaží se mi sáček vytrhnout. Běžím do ložnice," líčí dramatický den Trierweilerová.

Zpochybnila Hollandeovy socialistické ideály

"Chytí sáček a ten se roztrhne. Pár prášků se vysype na zem. Sbírám je a polykám, kolik stihnu. Chci spát, nechci prožívat nadcházející hodiny. Chci uniknout, ztrácím vědomí," popisuje dále autorka.

Před vztahem s Trierweilerovou žil Hollande tři desetiletí s političkou Ségolene Royalovou, s níž má čtyři děti. Royalová roku 2007 neuspěla v boji o Elysejský palác proti Nicolasi Sarkozymu a letos v dubnu se stala ministryní životního prostředí.

Ve výňatcích z knihy v časopise Paris Match rovněž Trierweilerová uvádí, že francouzský prezident zprvu tvrdil, že jeho vztah s Gayetovou trval pouze měsíc. Nakonec podváděná družka zjistila, že to byl celý rok.

Trierweilerová v knize také zpochybňuje Hollandeovy socialistické ideály. Hollande si podle ní sice vybudoval pověst člověka nesnášejícího boháče, "ve skutečnosti ale prezident nemá rád chudé". "On, představitel levice, mluví v soukromí o 'bezzubých', a ještě k tomu je hrdý na svůj humor," píše novinářka.

Klíčové slovo 'bezzubý' se stalo ve středu nejvýznamnějším pojmem na francouzskojazyčném twitteru hned po hesle Trierweiler, napsal server BBC News.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám