Hlavní obsah

Ukrajinské vládní síly pod tlakem separatistů ustupují

Kyjev

Na východě Ukrajiny pokračuje obrat bojové situace po porážce vládních sil v kotli u Ilovajsku. Separatisté útočí u Luhansku i Doněcku, pokoušejí se ovládnout letiště u obou měst. Ukrajinská vláda varovala, že se separatisté pokusí ovládnout plynovody a zničit je, takže jimi nebude proudit ruský plyn do Evropy.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Zničený ukrajinský tank u Novokaterynivka

Článek

„Ruští žoldnéři začali s kroky, které mohou vést ke zničení plynovodů na dočasně okupovaném území,” oznámila ukrajinská bezpečnostní rada, aniž by to jakkoli doložila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Separatisté postupují k letištím

„Letiště nyní čistíme. Ještě nad ním nemáme plnou kontrolu, s nepřítelem stále na některých místech bojujeme,” citovala agentura Interfax představitele povstalecké Doněcké lidové republiky k bojům o doněcké letiště.

Ukrajinská strana postup povstalců nepotvrdila. Agentura DPA nicméně rovněž s odvoláním na představitele separatistů uvedla, že se ukrajinské jednotky na mnoha místech na východě stahují. Postup je patrný zejména v Luhanské oblasti.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Děti sbírají střepiny z granátu v kráteru na východě Ukrajiny

Velení ukrajinské protiteroristické operace (ATO) potvrdilo stažení od luhanského letiště, když uvedlo, že ustupující jednotky zabily sto separatistů a zničily sedm obrněných transportérů a dva tanky. Sdělení o úspěších ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Ostřelování nemocnice

V noci bylo silně ostřelováno město Ščastje v Luhanské oblasti, které v červnu ovládly vládní síly. Podle ukrajinské televize Hromadske na centrum dopadaly rakety z raketometů BM-21 Grad. Zasáhly i nemocnici.

„Všichni naši lékaři jsou celí, většinu jich evakuovali včera. Nemocnice je prázdná. Obyvatelé nocovali ve sklepích. Sklo v oknech většiny Ščastja už není,“ sdělil nejmenovaný lékař.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Separatisté na obrněném transportéru míjejí vrak ukrajinského tanku u Novokaterynivky.

Zasaženo bylo také kontrolní stanoviště, zřejmě prvotní cíl separatistů, ale také obchod, kadeřnictví a bar. Podle jednoho z novinářů citovaného Ukrajinskou pravdou bylo nasazeno i letectvo, v ulicích byly tanky a obrněné transportéry. Palba neutuchala. Nálety bitevníků Suchoj Su-25 zmiňoval i prapor domobrany Ajdar. Podle něj ostřelovaly město a kontrolní stanoviště u něj v neděli. Separatisté přitom letectvo nemají.

Ostřelováno bylo i město Popasna v Luhanské oblasti, kde byl poškozen automobilový opravárenský závod.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Žena v Mariupoli míjí nápis ukazující, kde je protiletecký kryt.

Zabezpečování Mariupole

Napětí panuje i v okolí přístavu Mariupol. Šíří se tam panika kvůli možnému útoku separatistů a Rusů, který ale podle ukrajinské bezpečnostní rady není aktuální. Podle ministra vnitra Arsena Avakova by ani útok obrněnci na město nebyl jednoduchý, protože obránci mají dost protitankových zbraní i příslušné munice: „Situace v opevnění oblasti Mariupol je v tuto chvíli stabilní. Máme dostatečné silné opevnění proti věrolomnému útoku obrněných vojsk Ruské federace jak ze strany Novoazovsku, tak od Volnovachy.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám