Hlavní obsah

Ukrajinští separatisté vyvážejí uhlí do Ruska výměnou za podporu

Kyjev

Uhlí vytěžené na východě Ukrajiny vyvážejí separatisté do Ruska. V úterý to uvedl podle agentury Ukrinform předseda Nezávislého odborového svazu horníků Michajlo Volynec.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Vykolejený vlak na zničeném železničním nadjezdu u Doněcku. Tudy se uhlí nedopraví.

Článek

„V dole Antracit a v sousedních dolech se bojovníci zmocnili okolo 15 000 tun uhlí. Vyvezli je i z dolu Červonyj partyzan. Kolonami nákladních aut je dopravují do Ruska,“ uvedl odborový předák.

Podle expertů z oblastí, které nekontrolují ukrajinská vojska, separatisté bez problémů vyvážejí uhlí, aniž by čelili jakémukoli odporu. „Ozbrojení lidé přijíždějí na nákladních automobilech s technikou, která nakládá uhlí. Vše jde do Ruska. Neděje se to jen v noci, ale i přes den. A dochází k tomu nejen na šachtách firmy DTEK, ale i na státních,“ dodal Volynec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z jeho slov není jasné, zda odvážejí jen zásoby dříve vytěženého uhlí, či i nově vytěžené. Zřetelně jde o splátky pomoci poskytované z Ruska, rozhodně v případě vládních dolů.

Majitel se povstalcům znelíbil

DTEK vlastní nejbohatší oligarcha Ukrajiny Rinat Achmetov, který měl blízko k bývalému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi. Měl blízko k separatistům, zastával se federalizace Ukrajiny, ale separatisty pobouřil, když jim odmítl platit daně. Je otázkou, zda se z dolů DTEK nevyváží uhlí do Ruska se souhlasem majitele, aby za ně alespoň něco utržil.

DTEK ovládá tři největší uhelné společnosti v zemi. Pokrývá pětinu ukrajinské spotřeby uhlí a antracitu. Společnost se snažila i za bojů pokračovat v těžbě, pokud to bylo možné.

Těžba uhlí v Doněcké oblasti přitom během bojů poklesla na minimum, asi 35 dolů je zavřených. Výpadek v plánovaných dodávkách uhlí v červenci činil 315 tisíc tun, což představuje pro Kyjev velký problém. Ukrajinské uhelné elektrárny mají zásoby uhlí jen do půlky listopadu. Nevychází tak vládní plán, aby lidé méně využívali plyn a více elektřinu z uhelných elektráren.

A vytěžené uhlí, kterého se nezmocnili separatisté, se jen velmi obtížně dopravuje  na západ země.

Reklama

Výběr článků

Načítám