Hlavní obsah

Mariupol se bojí útoku z moře, Ukrajina nemá síly na ochranu přístavu

– Kyjev/Mariupol

Pondělní pokus separatistů dobýt Mariupol, byl odražen. Uvedl to v úterý dobrovolnický prapor Azov, který v oblasti působí. Hrozbou je ale útok z moře, varoval v úterý kyjevský expert kvůli nedělnímu potopení člunu pohraničníků. Video z akce zveřejnila ukrajinská pohraniční služba.

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící loď (video je bez zvuku)Video: Ukrajinská pohraniční stráž

 
Článek

„V rajónu obce Bezimenne pohraničníci současně s praporem Azov přijali boj a odrazili průlom,“ uvedl prapor ve svém vyjádření. Podle něj padl jeden pohraničník a další byl zraněn. Za posledních 24 hodin padlo celkem 15 příslušníků ozbrojených sil.

Ukrajinský bezpečnostní expert Dmytro Tymčuk tvrdí, že nadále hrozí útok z moře, který by mohlo podniknout ruské námořnictvo. „Podle našich prognóz může vést útok na Mariupol nejen po souši, ale i z moře. Tady máme jen síly pohraničníků s jejich loďmi,“ varoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obavy z útoku 

Lodě ukrajinských námořních sil z Černého moře do Azovského moře neproniknou, protože Rusko obsadilo Krym a Kerčským průlivem by je zřejmě nenechalo proplout.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk a Mariupol

Tymčuk se obává, že v oblasti není dost jednotek, které by přístav ochránily.

V neděli byly palbou zasaženy dva čluny pobřežní stráže Gryf a Kalkan, které pluly jen tři míle od břehu u Bezimenne. Na prvním vznikl požár, v jehož důsledku se plavidlo potopilo. Další loď zachránila osm námořníků, z nichž sedm bylo zraněných. Dva jsou nezvěstní. [celá zpráva]

Z obklíčení se dostali další vojáci

Dalších devět příslušníků ukrajinských ozbrojených sil se v úterý dostalo z obklíčení u Ilovajsku. Uvedla to tiskové středisko protiteroristické operace (ATO). Byli to  příslušníci operačního uskupení Pivnič. Mezi nimi byl jeden podplukovník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám