Hlavní obsah

Estonsko chce základnu NATO

– Oslo • Aktualizováno

Estonsko chce na svém území trvalou vojenskou základnu Severoatlantické aliance (NATO). V úterý to řekl estonský prezident Toomas Hendrik Ilves, pouhý den předtím, než zemi navštíví americký prezident Barack Obama mířící do Walesu na summit NATO.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Dánská stíhačka F-16 střežící estonský vzdušný prostor.

Článek

„Neměli bychom mít NATO se zeměmi na dvou různých úrovních – s trvalými základnami a bez nich. To je špatný signál pro potenciálního agresora,” prohlásil Ilves na návštěvě v norské metropoli Oslu. Na tiskové konferenci odpověděl kladně na otázku, zda by si v zemi takovouto základnu přál.

Ilves to řekl v předvečer návštěvy Baracka Obamy v Estonsku, kam americký prezident zavítá před summitem NATO. Ten se bude ve čtvrtek a v pátek konat ve Walesu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zájem o trvalou přítomnost vojáků NATO dal už v srpnu. Tallinn byl podle Deutsche Welle velmi zklamán, když při své návštěvě kancléřka Angela Merkelová vyloučila „trvalou přítomnost bojových jednotek“.

Obává se, že by Rusko po Ukrajině mohlo svůj zájem zaměřit na pobaltské země. Pobaltí prožilo téměř půl století pod sovětskou nadvládou, než trojice zemí v roce 1991 opět získala nezávislost. Do NATO a Evropské unie vstoupily Estonsko, Litva a Lotyšsko v roce 2004. Strach z Ruska vyvolává i skutečnost, že Moskva využila pro své záměry na Ukrajině ruskojazyčnou menšinu, která v Estonsku tvoří čtvrtinu populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám