Hlavní obsah

Upravíme svoji vojenskou doktrínu, reaguje Rusko na NATO

Moskva
Aktualizováno

Rusko odpoví na přibližování NATO ke svým hranicím a na krizi na Ukrajině úpravou vojenské doktríny. V úterý to podle agentury RIA Novosti bez bližšího upřesnění prohlásil tajemník Rady bezpečnosti Ruské federace Michail Popov.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Podle Popova není pochyb o tom, že „přibližování vojenské infrastruktury členských zemí NATO k hranicím“ je pro Rusko hrozbou. Upozornil také na to, že Spojené státy a NATO zvyšují svůj strategický útočný potenciál. Konkrétně zmínil americký protiraketový štít, jehož prvky mají být rozmístěny ve východní Evropě, a nové strategické koncepce aliance.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko přijalo současnou vojenskou doktrínu v roce 2010. To byl podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena rok, kdy vrcholila spolupráce aliance s Moskvou rozvíjená po skončení studené války. Rasmussen na pondělní tiskové konferenci prohlásil, že NATO chtělo být partnerem Ruska, ale letošní události na Ukrajině jasně ukázaly, že Rusko vnímá NATO jako protivníka.

„Nemůžeme si dovolit být naivní, musíme se této nové skutečnosti uzpůsobit,“ prohlásil Rasmussen a zopakoval, že NATO postaví jednotky rychlého nasazení a posílí své pozice na východních hranicích. Změny má tento týden potvrdit alianční summit ve Walesu, technické podrobnosti budou vypracovány teprve po jeho závěru.

NATO letos už posílilo své pozice na východě, a to jak na zemi a ve vzduchu, tak i na moři. Rusko varovalo, že bude adekvátně reagovat. Moskvě se nelíbí ani směřování Ukrajiny do NATO a požaduje její neutralitu.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám