Hlavní obsah

Rusko na Ukrajině vojensky nezasáhne, tvrdí Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Okamžité příměří by mělo být prioritou pro další vyjednávání o krizi na Ukrajině, prohlásil v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ujistil, že Rusko na Ukrajině vojensky nezasáhne, a vyzval, aby se ukrajinští vojáci stáhli. Ti mezitím po útoku separatistů opustili luhanské letiště.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov

Článek

Armáda „musí opustit pozice, z nichž může ohrozit civilní obyvatele“ na východní Ukrajině, řekl Lavrov. Před pokračováním dialogu v běloruském Minsku je prioritou „okamžité a bezpodmínečné příměří“, doplnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko podle něj „žádnou vojenskou intervenci“ na Ukrajinu nechystá. „Jsme výlučně pro mírové řešení této vážné krize, této tragédie,“ uvedl Lavrov při setkání se studenty v Moskvě.

Ruský prezident Vladimir Putin o den dříve prohlásil, že by se mělo jednat o novém státním útvaru na jihovýchodě Ukrajiny. [celá zpráva]

Podle Ukrajiny a Severoatlantické aliance operují na jejím východě ruští vojáci. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí nově obvinil Rusko z přímé agrese.

Moskva popírá, že jde o příslušníky pravidelné armády. Vůdce doněckých separatistů Aleksandr Zacharčenko minulý týden tvrdil, že jde o dobrovolníky z řad ruských veteránů anebo vojáků na dovolené či opušťáku. [celá zpráva]

Dobyli zpět letiště v Luhansku

Vzbouřenci zaznamenali minulý týden několik úspěchů v Luhanské i Doněcké oblasti.

Boje pokračovaly také v noci na pondělí. Podle mluvčího armády Leonida Matjuchina v Luhansku bojují ruské tanky.

Separatisté už v neděli oznámili, že obsadili tamní letiště. Armáda v pondělí před polednem potvrdila, že vojáci dostali rozkaz stáhnout se.

Při bojích na východní Ukrajině bylo od poloviny dubna zabito na 2600 lidí. Mluvčí armádní operace Andrij Lysenko v pondělí oznámil, že v uplynulých 24 hodinách padlo sedm ukrajinských vojáků.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Rozhovory v Minsku pokračují v pondělí. V kontaktní skupině jsou i zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám