Hlavní obsah

Do saského parlamentu se dostali euroskeptici, vítězná CDU s nimi ale jednat nebude

– Berlín

Nedělní parlamentní volby v Sasku podle očekávání vyhrála vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU). Získala 39,4 procenta hlasů. Úspěch zaznamenala euroskeptická Alternativa pro Německo (AfD), která po zisku 9,7 procenta bude mít první zástupce v některém z německých zemských sněmů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Zemský premiér Stanislaw Tillich a jeho CDU s euroskeptiky do koalice nechtějí.

Článek

Na druhém místě skončila ve volbách postkomunistická Levice (18,9 procenta) a třetí nejsilnější stranou v saském zemském sněmu bude sociální demokracie (SPD) s 12,4 procenta. Do zemského sněmu se dostali také Zelení (5,7 procenta).

Vůbec poprvé v německých zemských volbách uspěla loni založená AfD, překonala přitom výsledek, který slibovaly předvolební průzkumy.

Na hranici pěti procent hlasů těsně nedosáhla krajně pravicová NPD, která tak po deseti letech saský parlament opustí. Strana proti předchozím volbám ztratila pětinu voličů a k úspěchu jí nepomohla ani nízká volební účast.

Zemský premiér Stanislaw Tillich už po zveřejnění průběžných výsledků uvedl, že jeho strana bude o koalici jednat nejprve s SPD, poté se Zelenými. Vytvoření koalice s AfD vyloučil.

Mimo parlament totiž zůstal také dosavadní koaliční partner CDU - Svobodná demokratická strana (FDP). Strana tak v Sasku zopakovala neúspěch z loňských celostátních voleb, kdy poprvé v poválečné historii Německa vypadla ze Spolkového sněmu.

CDU může vytvořit vládu jak s SPD, tak se Zelenými. V případě koalice konzervativců a socialistů by vláda měla v 126členném zemském sněmu pohodlnou většinu 77 hlasů. Případná koalice CDU se Zelenými by měla 67 poslaneckých křesel.
Volby provázela nízká volební účast. Hlasovat přišlo pouze 49,2 procenta voličů, což je nejméně od prvních zemských voleb v Sasku v roce 1990.

Reklama

Výběr článků

Načítám